Ihmisiä kauppakeskus Itiksessä Helsingissä heinäkuussa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kaupan näkymät surkeat, jos korona vahvistuu

Vähittäiskaupan kasvusta voi kadota tänä vuonna yli puolet ja ensi vuonna vielä enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan liikevaihto laski kesäkuussa 2,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tukkukaupan liikevaihto laski 7,1 prosenttia ja autokaupan samoin 7,1 prosenttia. Vähittäiskaupan liikevaihto sen sijaan kasvoi 6,6 prosenttia, kun päivittäistavarakaupan lisäksi tavaratalo- ja erikoiskauppa piristyi.

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan liikevaihdon määrän kasvavan tänä vuonna 2,5 prosenttia, kun viime vuonna kasvua kertyi 2,3 prosenttia. Ensi vuonna kasvun uskotaan jatkuvan puolessatoista prosentissa.

Koronakriisi on kuitenkin liiton mukaan kurittanut merkittävällä tavalla monia palveluita ja erikois- ja käyttötavarakaupan aloja.

Kaupan näkymä onkin liiton mukaan sumuinen, jos koronavirus voimistuu ja leviää taas syksyllä Suomessa ja Euroopassa, liikkuminen vähenee ja epävarmuus kasvaa.

– Tämä voisi leikata vähittäiskaupan kuluvan vuoden kasvusta yli puolet pois ja tukahduttaa ensi vuoden kasvun kokonaan, arvioi tiedotteessa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Epidemian paheneminen uudestaan syksyllä voisi liiton arvoin mukaan viedä alalta jopa 20 000 työpaikkaa. Varsinkin erikois- ja käyttötavarakauppojen henkilöstöodotukset lähikuukausille ovat heikohkot.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi vaatii hallitusta tarttumaan ripeästi rakenteellisiin uudistuksiin. Esimerkiksi päällekkäin toimivat tulosidonnaiset järjestelmät takaavat hänen mukaansa sen, ettei osa-aikaisen myyjän kannata aina tehdä lisätunteja eikä edes siirtyä kokoaikatyöhön.

– Sosiaaliturvakomitean yhteyteen pitäisi nyt viipymättä perustaa asiantuntijaryhmä tehtävänään suunnitella malli, jolla korvattaisiin nykyisiä tulonsiirtojärjestelmiä, Kiviniemi esittää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt