Verkkouutiset

Kaupan ja tuottajien osuudet ruuan hinnasta pienentyneet

Ruuan hinnan laskun seurauksena teollisuuden saama suhteellinen osuus on kasvanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuuden suhteellinen osuus peruselintarvikkeiden kuluttajahinnoista on kasvanut viime vuosien aikana, kun taas kaupan ja tuottajien osuudet ovat pienentyneet, käy ilmi Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Luonnonvarakeskuksen Luken tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kaupan saama osuus peruselintarvikkeiden kuluttajahinnoista on pienentynyt. Tämä antaa tutkijoiden mukaan viitteitä siitä, että raaka-aineiden ja tuotantoketjun kustannusten laskun lisäksi kauppa on omilla toimillaan, kuten esimerkiksi tinkimällä katteista, nopeuttanut ruuan hinnan laskua.

Teollisuuden osuus kuluttajahinnoista on pysynyt euroissa laskettuna jotakuinkin ennallaan. Teollisuus ei ole pystynyt hankkimaan markkinoilta lisää tuloja, mutta ruuan hinnan laskun seurauksena teollisuuden saama suhteellinen osuus on kasvanut.

Maataloustuottajien osalta tutkimuksissa näkyy tutkijoiden mukaan ennen muuta tuottajahintojen kehittyminen. Koska ne ovat olleet yleisen markkinakehityksen myötä laskussa, on myös tuottajien saama osuus ruuan kuluttajahinnoista pienentynyt.

– Koko elintarvikeketjun etu on lopulta se, että ketjussa pystytään tuottamaan sellaisia lisäarvotuotteita, joista kuluttaja on valmis maksamaan. Ruuan hinnan lasku on hyödyttänyt kuluttajia, mutta ketjun muille toimijoille se on, etenkin kannattavuuden kannalta, hankala asia, kertoo PTT:n maatalousekonomisti Johannes Piipponen tiedotteessa.

Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi korostaa, että tulosten tulkinnassa on otettava huomioon myös ruuan poikkeuksellinen hintakehitys viime vuosina.

– Suomessa ruuan hinta nousi vuosina 2008–2013, mutta on sen jälkeen laskenut. Näitä vuosia vertailtaessa on siis muistettava, että ruokaketjussa eri osapuolten jaettavana oleva euromääräinen summa on viime vuosina pienentynyt, hän muistuttaa.

Tutkimuksessa selvitettiin elintarvikkeiden hinnanmuodostusta vuosina 2008, 2012 ja 2016 maito-, liha- että viljasektorin osalta. Tutkimus osa Maatilatalouden kehittämisrahaston rahoittamaa tutkimushanketta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)