Prismojen lakko olisi alkanut 20. helmikuuta. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Kaupan alalle sopu, Prismojen ja Citymarketien lakot peruuntuvat

Kiky-sopimuksen työajan pidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaita.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat päässeet sopuun kaupan alan työehtosopimuksista. Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui.

Työntekijöiden ja esimiesten työehdoista sovittiin kahdeksi vuodeksi. Palkat nousevat huhtikuusta alkaen 2,0 prosenttia ja vuoden kuluttua 1,3 prosenttia.

Kilpailukykysopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää. Jatkossa vapaita ansaitaan enintään yhdeksän nykyisen seitsemän vapaan sijasta. PAM:n mukaan ratkaisu sisältää monia kaupalle tärkeitä työvuorosuunnitteluun liittyviä joustoja.

– Neuvottelutuloksen saavuttaminen oli vaikeaa eikä sen hyväksyminenkään ollut helppoa. Palkankorotusten etupainoitteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmä säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot, PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkalan mukaan tavoitteena oli neuvotella alalle työehtosopimus, joka auttaa Suomessa toimivia kauppoja menestymään ja työllistämään parhaalla mahdollisella tavalla.

– Nyt neuvottelutuloksessa saavutettujen joustojen myötä kauppa pystyy vastaamaan aikaisempaa paremmin kiristyvän kilpailun, digitalisaation ja työn murroksen asettamiin haasteisiin, Lavikkala sanoo.

Yksityiskohtaiset tiedot sopimuksen sisällöstä julkaistaan ensi maanantaina. PAM oli ilmoittanut aiemmin mahdollisista työtaisteluista S-ryhmän Prismoissa 20.–21. helmikuuta ja Keskon K-Citymarket-myymälöissä 27.–29. helmikuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt