Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Katri Kulmuni: Tämä erottaa meidät Ruotsin tilanteesta

Valtiovarainministerin mukaan kriisin keskellä voidaan nojata omaan ruuantuotantoon.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan suomalaisen ruuantuotannon merkitys ja huoltovarmuus korostuvat koronavirusepidemian aikana.

Katri Kulmunin mukaan huoltovarmuus on Suomessa hyvällä tasolla. Tilanne eroaa hänen mukaansa esimerkiksi Ruotsista, jossa omavaraisuusaste on ruuantuotannon suhteen vain osa siitä, mitä Suomessa.

– Huoltovarmuuteen on panostettu Suomessa vuosien ja vuosikymmenten saatossa paljon. Suomessa ruuan omavaraisuusaste on edelleen 80 prosenttia, kun esimerkiksi naapurimaamme Ruotsi tuottaa itse vain puolet maassa syödystä ruuasta, Katri Kulmuni kirjoittaa Maaseudun tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

– Tämä antaa meille huomattavasti paremmat lähtökohdat koronaviruksen kaltaisen poikkeustilan kohtaamiseen.

Ministerin mukaan koronaepidemia koettelee suomalaisia ruuantuottajia. Kriisi tulee ainakin aluksi lisäämään hänen mukaansa vaikeuksia jo ennestäänkin kuormittuneiden viljelijöiden harteille.

– Tulevan satokauden onnistuminen on erittäin tärkeää, jotta kotimainen ruuantuotanto säilyy vahvana jatkossakin. Ensimmäinen huolenaiheemme ovat kevään kylvötyöt. Ne täytyy saada tehdyksi, Kulmuni sanoo.

– Monien tilojen kevään työt ovat riippuvaisia ulkomaisista kausityöntekijöistä, joita on ollut Suomessa vuosittain yli 15 000. Vastaavaa työpanosta tarvitaan, jotta alkutuotanto jatkuisi häiriöittä.

Katri Kulmunin mukaan Suomessa ei tule sellaista tilannetta, että ruoka loppuisi kesken, vaikka kauppojen hyllyt ovat välillä tyhjiä. Myöskään hamstrata ei tarvitse. Katri Kulmunin mukaan koronaepidemiassa piilee parhaassa tapauksessa myös mahdollisuuden siemen.

– Toivon, että kriisin selättämisen jälkeen kotimaista ruuantuotantoa arvostetaan enemmän kuin ennen. Poikkeustila korostaa myös, kuinka tärkeää on oikeudenmukaisesti toimiva ruokajärjestelmä. Siksi myös toimia sen eteen jatketaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt