X
SULJE MAINOS
Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Katri Kulmuni: Tällainen on lisärahan taikaluukku

Kansanedustajan mukaan talouspolitiikkaa ei Suomessa ole varaa löysätä.

Keskustan kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan Suomella ei ole varaa löysätä talouspolitiikkansa raameja. Viimeksi valtiontalouden kehyksiä on ollut uudistamassa pääministeri Sanna Marin (sd.), jonka tämänviikkoisten lausuntojen mukaan nykyinen kehysmenettely ei riittäisi ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittaviin ”ennätyksellisiin” velkarahainvestointeihin.

– Suomessakin aika kevein perustein heitellään, että siirretään milloin mitkäkin kulut menokehysten ulkopuolelle. Tätä perustellaan sillä, että jotkin muutkin maat toimivat näin, myös tiukan talouspolitiikan maat, Kulmuni sanoo yhteisöpalvelu Facebookissa.

Hänen mukaansa on syytä huomata, että vaikka joillakin mailla voi olla tällaiseen varaa, se ei tarkoita, että Suomella olisi.

– Kolmetoista vuotta putkeen olemme tehneet alijäämäisiä budjetteja.

Mikään syy ei Kulmunin mukaansa poista peruskysymystä talouden kestävyydestä ja uskottavasta talouspolitiikasta. Kehysten ulkopuoliset menot kasvattavat velkaa aivan samoin kuin kehyksessäkin.

– Jos menoja lisätään eikä talous riittävästi kasva, täytyy joko jostain muusta säästää, kiristää veroja tai ottaa lisävelkaa. Jos sen sijaan oltaisiin järkeviä, tehtäisiin talouttamme ja työmarkkinoitamme uudistavia päätöksiä niin, että myöskin kasvua tulisi.

Hänen mukaansa niin kauan kuin talouspoliittisesti uskottavia päätöksiä ei pystytä tekemään, kannattaisi ennemmin puhua menojen uudelleenkohdentamisesta niiden lisäämisen sijaan.

– Nyt taikaluukku, josta kaivetaan jatkuvasti lisärahaa on velkaluukku. Tämä unohtuu keskustelussa, jossa ensin nostetaan kehyksiä ja kun sekään ei riitä, aletaan itse kehyssääntöjä muuttamaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt