Suomeen toivotaan akkuklusterin syntyä. Kuvassa litium-ioni-akkukennoja sisältävä sähkövarasto Helsingin Suvilahdessa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ministeri akkutehtaista TE:lle: Pitää takoa, kun rauta on kuuma

Vihreiltä ja vasemmistolta puuttuu virallinen kanta akkuklusterin edistämisestä.

Elinkei­noministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan valtion tulee aktiivisesti edistää akkuklusterin syntymistä. Talouselämän kyselyn mukaan vihreiltä ja vasemmistolta puuttuu vielä asiaan virallinen kanta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on perustamassa muun muassa kansallista akkualan ohjausryhmää ja kestävän akkutuotannon verkostoa. Katri Kulmunin mielestä pitää takoa, kun rauta on kuuma.

Kulmuni ei ole havainnut erimielisyyksiä ­hallituspuolueiden välillä akkuteollisuudesta. Hän muistuttaa hallitusohjelman noudattamisesta. Jos jotkut puolueet ovat sitä mieltä, että edistetään yhteiskunnan sähköistymistä, mutta ei edistetä akkuklusteria, se on hänen mukaansa ristiriidassa.

Vasemmistoliitto ja vihreät kertovat Talouselämälle, ettei puolueilla ole virallista kantaa siitä, pitääkö valtion edistää akkuteollisuutta aktiivisesti. Kumpikin puolue suhtautuu silti akkuteollisuuteen varovaisen myönteisesti.

Kulmuni verottaisi kaivoksia ja toivoo kaivosyrityksiltä isompia vakuuksia konkurssien varalta. Kaivostoiminnan täytyy hänen mukaansa olla kestävää. Lisäksi kaivosveron pitää tulla sille kunnalle, ­missä kaivos on.

Asiaa selvitetään Kulmunin mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Kaivosten ympäristövakuuksia pitäisi hänen mielestä kasvattaa, jottei lasku kaivosten ympäristöhaitoista lankea veronmaksajille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt