Vasta-aineiden määrä laskee usein akuutin infektion jälkeen. LEHTIKUVA / AFP Juan Mabromata

Katoaako koronan suoja? Tutkija tyrmää väitteen

Eläinkokeiden perusteella pienikin määrä vasta-aineita voi estää koronaviruksen vakavan taudinkuvan.

Kuluneella viikolla uutisoitiin laajasti Britanniassa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan verestä havaittavien koronaviruksen vasta-aineiden määrä katoaisi suhteellisen lyhyessä ajassa.

Toisen epidemia-aallon alkaessa vasta-aineita löytyi vain 4,4 prosentilta aikuisväestöstä. Osuus oli laskenut kesän aikana noin 27 prosenttia.

– Vasta-aineita löytyi useammin henkilöiltä, jotka olivat saaneet positiivisen tuloksen PCR-virustestistä. Osuus oli pienempi ikääntyillä ja heillä, jotka olivat sairastuneet oireettomasti. Tulokset viittaavat väestötason immuniteetin laskuun ja yhä suurempaan infektioriskiin vasta-aineiden määrän vähentyessä, Imperial College Londonin ja Oxfordin yliopiston tutkijat kirjoittivat.

Pennsylvanian yliopiston immunologian asiantuntija Scott Hensley pitää tutkimuksen pohjalta tehtyjä johtopäätöksiä harhaanjohtavina.

– Osa näistä otsikoista oli varsin typeriä, Hensley sanoo New York Timesille.

Hän huomauttaa, että vasta-aineiden määrän vähentyminen akuutin infektion jälkeen on osoitus terveestä immuunivasteesta.

– Se ei tarkoita, etteikö näillä ihmisillä olisi enää vasta-aineita. Eikä se tarkoita, että heillä ei olisi suojaa [virusta vastaan], Scott Hensley sanoo.

Muissa tutkimuksissa vasta-aineiden on havaittu pysyvän hetkellisen laskun jälkeen tasaisena ainakin neljästä seitsemään kuukautta.

Brittitutkimuksessa käytettyjen testien herkkyys oli vain 84,4 prosenttia, joten niissä ei todennäköisesti havaittu matalampia vasta-ainemääriä. Eläinkokeiden perusteella pienetkin määrät riittävät estämään koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudinkuvan.

Imperial College Londonin tutkimusjohtaja Paul Elliott myöntää, ettei vasta-ainemäärien tuijottaminen anna koko kuvaa tilanteesta, sillä immuunijärjestelmä torjuu infektioita myös muilla tavoin.

– Huomautimme, että vasta-aineiden määrä on vähentynyt tietyn pisteen alle. Tämän ei pitäisi olla yllätys kenellekään alalla työskentelevälle, Elliott sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt