Carles Puigdemont. LEHTIKUVA / AFP

Katalonian johtaja jätti päätökset alueparlamentille

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ei torstaina kertonut, mitä itsenäistymiskysymyksessä pitäisi tehdä .

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemontin ei torstaina odotuksista huolimatta kertonut, mitä aluehallinon pitäisi tehdä itsenäistymiskysymyksessä. Sen sijaan hän jätti asian alueparlamentin pohdittavaksi.

Pugdemontin odotettiin torstaina esittävän uusia aluevaaleja välittömän yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen sijaan. Hänen puhettaan kuitenkin lykättiin pitkin päivää ja kun hän lopulta alkuillasta piti puheen, niin siinä hän ei esittänytkään mitään päätöstä kriisin suhteen.

La Vanguardian tietojen mukaan äänestys olisi suunniteltu järjestettäväksi 20. joulukuuta.

Lehti kertoi myös satojen ihmisten kokoontuneen Barcelonan keskustaan odottamaan Puigdemontin puhetta ja vaatimaan välitöntä itsenäisyysjulistusta.

Katalonian alueparlamentin oli tarkoitus kokoontua torstaina alkuillasta tekemään päätöksiä alueen tulevaisuudesta. Vaihtoehtoina on mainittu yksipuolinen itsenäisyysjulistus tai uudet aluevaalit. Kokous jatkuu perjantaina, jolloin myös Espanjan senaatti on koolla.

Espanjan hallitus on päättänyt ottaa käyttöön perustuslain artiklan 155, joka antaa hallitukselle mahdollisuuden syrjäyttää Puigdemont ja Katalonian aluehallinto. Espanjan senaatin on tarkoitus äänestää hallituksen esityksestä perjantaina.

Keskiviikkoiltana Puigdemont kutsui aluehallituksensa ja itsenäisyyttä kannattavat liittolaiset hätäkokoukseen pohtimaan tilannetta. Kokouksessa ei kuitenkaan onnistuttu tekemään päätöstä siitä, mitä kriisissä tehtäisiin seuraavaksi.

Puigdemontin aiemmin ehdottamat neuvottelut Espanjan hallituksen kanssa ovat saaneet kahteen kertaan suoran tyrmäyksen pääministeri Mariano Rajoylta.

Puigdemont varoitti El Paísin mukaan torstaina aamulla kirjeessään Espanjan senaatille, että Katalonian poliittisen itsehallinnon keskeyttäminen voi aiheuttaa alueella entistä vakavamman tilanteen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt