Katainen FT:ssä: ”Olemme hyvin pragmaattisia – on oltava valmis auttamaan muita”

Suomen pääministerin Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomi on valmis tukemaan uusia euroalueen tukipaketteja Kreikalle ja Portugalille, jos tarve vaatii.

– Kukaan ei pidä tukipaketeista, mutta toistaiseksi olemme pyrkineet katsomaan, mikä on hyväksi euroalueen vakaudelle, sanoo Financial Timesin haastattelema Jyrki Katainen.

Katainen antoi haastattelun Italian-vierailullaan tavattuaan maan pääministerin Enrico Lettan.

Katainen totesi, että myös Suomessa on tehty eurokriisistä johtuen budjettileikkauksia, jotta kasvava julkinen velka pysyisi kurissa.

– Kukaan ei voi ulkoistaa kansallista vastuuta muille. Mutta jos tilanne on toivoton, meidän on katsottava euroalueen vakautta ja autettava muita maita. Me olemme hyvin pragmaattisia tässä asiassa.

Lehti kysyi Kataiselta, ovatko Euroopan sopeuttamistoimet menneet liian pitkälle ja syventäneet lamaa.

Katainen sanoi, että tilanne on ollut vaikea. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, miten valtionvelan korot olisivat reagoineet, jos olisi toimittu toisin. Hän viittaa Irlantiin, Espanjaan ja Italiaan, joiden korot ovat laskeneet merkittävästi ja joiden vienti on elpymässä

Haastattelussa käsiteltiin myös euroskeptisten puolueiden kasvanutta kannatusta ja niiden mahdollisuutta nousta suurimmaksi yksittäiseksi ryhmittymäksi ensi toukokuun eurovaaleissa.

– On paljon ihmisiä, jotka kokevat, että Euroopasta puuttuu reiluus

Lehden mukaan Katainen on yksi mahdollisista vaihtoehdoista keskustaoikeistolaisen EPP:n ehdokkaaksi komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Lehti kertoo, että diplomaattilähteiden mukaan Kataisen viimeaikainen fokusoituminen Etelä-Eurooppaan on merkki yrityksestä kerätä sieltä kannatusta.

– Liikkeellä on paljon huhuja.

Lehti kysyi, aikooko Katainen pyrkiä ehdokkaaksi.

– Aion nyt keskittyä työhöni pääministerinä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt