Katainen ei ota kokoomusnuoria puhutteluun

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, ettei puoluejohto aio ottaa kokoomusnuoria puhutteluun.

– Keskusteluyhteys on koko ajan olemassa, mutta ei tässä mitään aateneuvottelua tarvita. Oman toiminnan ja ajattelun arviointi voi lähteä vain ihmisistä itsestään, tässä tapauksessa siis Kokoomuksen Nuorten Liiton toimijoista. Ei heitä ennenkään ole emopuolueesta kädestä pitäen ohjattu, kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen sanoo Verkkouutisille ja Nykypäivälle Kiinan-vierailultaan.

Kokoomusnuorten tavoiteohjelmaa on riepoteltu mediassa pitkin viikkoa. Nuorten liiton tuore puheenjohtaja Susanna Koski on puolustanut ohjelmaa sinnikkäästi julkisuudessa.

– Kokoomusnuorten vahvasti esillä pitämät yksilönvapaus ja kannustavuus ovat kyllä kokoomuksen arvoja, mutta eivät ainoita, ylitse kaiken muun käveleviä arvoja, Katainen toteaa.

Hän muistuttaa, että kokoomuslaiseen ajatteluun kuuluvat myös mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, suvaitsevaisuus ja välittäminen. Isänmaallisuuden rinnalla kulkevat kansainvälisyys ja ennakkoluulottomuus.

– Ihan aiheesta voi kysyä, että missä määrin nämä aivan perustavaa laatua olevat kokoomuslaiset arvot näkyvät kokoomusnuorten tavoiteohjelmassa ja erityisesti sen tietyissä linjauksissa.

Raja kulkee tässä

Kokoomus kokoaa yhteen erilaisia ihmisiä ja ihmisryhmiä. Konservatiivinen, yhteiskuntaa säilyttävä sekä yhteiskuntaa uudistava, sosiaalinen näkökulma ovat löytäneet tasapainon kussakin ajassa.

– Kyky yhdistää nämä kaksi näkökulmaa hedelmällisellä tavalla tekee kokoomuksesta ainutlaatuisen aatepuolueen, joka arvostaa erilaisten mielipiteiden rikkautta. Nyt osa KNL:n piiristä tulleista äänenpainoista tuntuu jäävän tuon yhteisen sateenvarjon ulkopuolelle.

Kataisen mielestä keskustelua ja mielipiteitä pitää olla, mutta on olemassa myös rajoja.

– Raja menee siinä, jos ryhdytään kyseenalaistamaan joidenkin muiden ihmisten tai ihmisryhmien arvoa, oikeutta elää täyttä ja ihmisarvoista elämää maassamme. Sellaiset puheenvuorot eivät kerta kaikkiaan kuulu kokoomukseen, Katainen painottaa.

Katainen sanoo, ettei kokoomus hyväksy rasismia missään muodossa eikä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten polkemista.

– Ei myöskään tähän liittyvää löysää puhetta. Sanat ovat tässä suhteessa jo tekoja.

Katainen kertoo saaneensa kokoomuksen jäseniltä ja kannattajilta paljon pettynyttä palautetta kokoomusnuorten toimintaa liittyen.

– Ymmärrän hämmentyneisyyden, pettymyksen ja kriittisen palautteen vallan hyvin. Olen ollut pettynyt itsekin.

Kataisen mukaan äänekkäimpien kokoomusnuorten toiminta on vahingoittanut puoluetta.

– Se on valitettava tosiasia, että kokoomusnuorten äänekkäimmän joukon suomalaisia perusarvojakin kyseenalaistavat puheet ovat paitsi aiheuttaneet suuttumusta ja mielipahaa myös vahingoittaneet kokoomusta. Kuva puolueesta, sen arvoista ja ajamistamme asioista on hämärtynyt.

Katainen näkee, että kokoomusnuorilla on kuitenkin edelleen tärkeä paikkansa puolueen sparraajana ja uudistajana.

– On totta, että hallitusasetelma kuluttaa ja vaikeuttaa puolueen omien tavoitteiden kirkastamista ja ihmisille viestimistä. Se vaatii enemmän aatteellista työtä ja kertomista, mitä tekisimme, jos saisimme itse päättää – ei linjan vetämistä johonkin aatteelliseen ääripäähän.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt