Verkkouutiset

Kasvava venäläisliike haluaa tehdä Vladimir Putinista tsaarin

Monarkistisen Kaksipäinen kotka -liikkeen johtohahmoilla on yhteyksiä tiedustelupalveluihin ja Ukrainan sotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putinin meneillään oleva kuusivuotiskausi päättyy vuonna 2024, mutta maassa keskustellaan jo nyt vilkkaasti siitä, kuinka hän voisi jatkaa vallassa myös sen jälkeen.

Mahdollisina ratkaisuina on väläytelty muun muassa perustuslain muuttamista siten, että peräkkäisiä presidenttikausia koskeva rajoitus poistuisi, tai vallan keskittämistä neuvostolle, jonka puheenjohtajaksi Putin kautensa päätyttyä siirtyisi.

Jotkut asiantuntijat ovat myös esittäneet, että jos Valko-Venäjä sulautuisi Venäjään, muodostuisi kokonaan uusi valtiorakennelma, jonka valtionpäämiehen toimikausia voimassaolevan perustuslain asettamat rajoitteet eivät koskisi.

Tarjolla on kuitenkin myös edellisiä radikaalimpi vaihtoehto: Venäjän palauttaminen monarkiaksi. Sitä tavoittelee muun muassa marraskuussa Moskovassa kokoontunut Kaksipäinen kotka -liike.

– Tulemme tekemään kaiken mahdollisen varmistaaksemme, että Putin pysyy vallassa niin kauan kuin mahdollista, oli järjestöä edustava venäläisliikemies Konstantin Malofejev Wall Street Journalin (WSJ) mukaan todennut monisatapäisen osallistujajoukon raikuvien aplodien saattelemana.

Malofejev kertoo vuonna 2016 perustetun liikkeensä kukoistavan Venäjällä. Sen alueosastojen määrä on hänen mukaansa tänä vuonna lähes kaksinkertaistunut yli viiteenkymmeneen. Ne pyrkivät muistuttamaan kansalaisia keisariajan perinnöstä ja palauttamaan historiallista paikannimistöä. Viime kädessä liikkeen tavoitteena on kuitenkin monarkian palauttaminen.

”Ajatus on kaunis”

Kaksipäinen kotka -liikkeen varapuheenjohtajana toimii kenraaliluutnantti Leonid Rešetnikov, entinen tiedustelu-upseeri. Hän kertoo käyneensä viime vuonna keskustelun monarkiasta Vladimir Putinin kanssa, ja tämä oli pitänyt ajatusta kauniina.

– Hän ei puhunut käytännön toteutuksen näkökulmasta, vaan keskustelumme käsitteli ennemminkin historiaa, Rešetnikov täsmentää WSJ:n artikkelissa.

Kenraali itse haluaisi kuitenkin mielellään olla paikan päällä näkemässä, kun Putin kruunataan keisariksi.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Putin ei kannata ajatusta monarkian palauttamisesta. Presidentin ja Rešetnikovin välistä keskustelua Peskov ei kuitenkaan halunnut WSJ:lle suoraan kommentoida.

Ukrainan horjuttaja

Monarkian palauttamisen lisäksi presidentti Putinin lähipiiriin lukeutuvalla Konstantin Malofejevilla on ollut myös muita pyrkimyksiä, jotka ovat muun muassa vieneet hänet sekä USA:n että EU:n pakotelistalle.

EU:n neuvoston kesällä 2014 antaman asetuksen mukaan Malofejev oli toiminut aktiivisesti Ukrainan horjuttamiseksi ja ollut läheisessä yhteydessä ukrainalaisiin separatisteihin Itä-Ukrainassa ja Krimillä.

Julkisissa puheenvuoroissaan Malofejev oli asetuksen mukaan ilmaissut useaan otteeseen kannattavansa paitsi vallatun Krimin, myös vähintään koko Itä-Ukrainan liittämistä Venäjään.

Useiden lähteiden mukaan Malofejev tekee läheistä yhteistyötä myös jyrkän länsivastaisista näkemyksistään ja Euraasia-aatteestaan tunnetun, Suomessakin Johan Bäckmanin kutsusta vierailleen venäläisfilosofi Aleksandr Duginin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)