X
SULJE MAINOS
Sähköpotkulautojen onnettomuustilastot kertovat karua kieltä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Karut luvut: Skuuteista veronmaksajille jopa puolen miljoonan lasku

Sähköpotkulaudalla hölmöillyt voi tarvita kymmenien tuhansien eurojen hintaisen leikkauksen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on huolissaan sähköpotkulautaonnettomuuksien määrän kasvusta.

Helsingin Meilahden yhteispäivystykseen tuotiin kesäkuussa Helsingin Sanomien mukaan peräti 82 potilasta, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulautaonnettomuudessa. Loukkaantuneet ovat pääasiassa 20-30-vuotiaita.

Valtiovarainministeriön budjettineuvoksen Tero Tynin mukaan potilaiden hoitaminen aiheuttaa veronmaksajille jopa satojen tuhansien eurojen kustannukset, mikäli yhden potilaan hoitoon kuluu noin tuhat euroa.

– 82 potilasta kuukaudessa, neljän kesäkuukauden ajan =328 potilasta, Tyni toteaa Twitterissä.

– Olisikohan hoidon kustannus keskimäärin tonnin, pari? Osaisiko @HUS_fi tai @helsinginsote täsmentää? Tällöin veronmaksajille tulisi 300-600k€ kustannukset, +sairauspoissaolot, lääkkeet
ja pysyvät haitat, hän sanoo.

– Kai näihin joku välillä kuolee?

HUS pitää Tynin havaintoa tärkeänä. Sairaanhoitopiirin mukaan ”terveydenhoito ei ole ilmaista ja “skuutilla” kaatuilijan hoitokustannuksia maksamme me kaikki.”

– Lisäksi tulevat mainitsemasi sairauspäivärahat, lääkkeet ym. sekä inhimilliset kärsimykset, joihin ei ole euromäärää, HUS twiittaa.

– On hyvä myös muistaa, että samalla voi aiheuttaa kolmannelle osapuolelle vamman, joka voi vakuutusyhtiön arvion mukaan olla muutamasta satasesta jopa satoihin tuhansiin euroihin.

Pääsääntöisesti onnettomuuksien hoidon hinta vaihtelee vamman vakavuuden mukaan. HUSin hinnaston mukaan esimerkiksi aivojen tähystyksen hinta on 3002 euroa, nenän korjaaminen 485 eurosta 9847 euroon ja käden murtumaleikkaus 1288 euroa.

– Julkisen terveydenhoidon kustannuksista pitäisi puhua enemmän. HUSin hinnastot löytyvät täältä ja niitä voi verrata asiakkaan itsensä maksamiin summiin, HUS twiittaa tilillään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt