Suomen talouden ennustetaan kasvavan 1,5 prosenttia vuonna 2019 ja 1,2 prosenttia vuonna 2020. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Karu vertailu: Pohjoismaiden kasvu hyytymässä

Kansainväliset kauppakiistat ja Britannian EU-eroon liittyvä epävarmuus tuovat talouteen lisähuolia.

Euroopan komission julkaisema talousennuste lupaa monille EU-maille vahvoja kasvulukemia vuodelle 2019.

Puolan ja Unkarin talouden arvioidaan kasvavan 4,4 prosenttia sekä Irlannin ja Romanian 4 prosenttia. Maltan osalta ennuste lupaa jopa 5,3 prosentin kasvua.

Kuluvan vuoden tilanne näyttää myös hyvältä Slovakiassa (3,6 prosenttia), Bulgariassa (3,3 prosenttia), Sloveniassa (3,2 prosenttia) ja Kroatiassa (3,1 prosenttia).

Pohjoismaiden kasvuvauhti on hiipunut varsin vaatimattomalle tasolle. Ruotsin ja Tanskan taloudet kasvavat ennusteen mukaan 1,7 prosenttia ja Suomen vain 1,5 prosenttia. Luku on silti hieman EU-keskiarvoa korkeampi, sillä komissio ennustaa euroalueelle 1,2 prosentin ja koko EU:lle 1,4 prosentin kasvua.

Saksan kasvun hyytyminen vain 0,5 prosenttiin heijastunee myös muun Euroopan talouskehitykseen. Komission mukaan kauppapoliittiset kiistat ja politiikkatoimiin liittyvä epävarmuus ovat heikentäneet erityisesti teollisuuden kasvunäkymiä.

– Kaikille jäsenvaltioille ennustetaan kasvua vielä tälle ja ensi vuodelle, vaikka Keski- ja Itä-Euroopan vahva tilanne eroaakin huomattavasti Saksan ja Italian kasvun hidastumisesta, komissaari Valdis Dombrovskis toteaa tiedotteessa.

– EU-alueen sisällä sopimukseton Brexit on edelleen suuri riskitekijä, Dombrovskis jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt