X
SULJE MAINOS
Talibanin taistelijat liikkuvat autolla Kabulissa. LEHTIKUVA / AFP Bulent Kilic

Karu totuus Talebanista: Asemiehet kiertävät ovilla

Asiantuntijan mukaan selitykset uudistuneesta ja muuttuneesta liikkeestä eivät pidä paikkaansa.

Taleban-liike ei ole muuttunut, sanoo entinen EU:n Afganistanin-apulaiserityisedustaja Michael Semple.

Taleban-liike nousi valtaan Afganistanissa elokuussa. Se on viime kuukausien aikana luvannut olla kostamatta entisen hallinnon tai länsimaiden kanssa tekemisissä olleille ihmisille. Viesti on se, että Talebanin edellisellä valtakaudella 1996–2001 pystyttämä hirmuhallinto ei palaisi.

– Ei ole mitään todisteita siitä, että Taleban on jotenkin uudistunut tai että islamilainen emiraatti, jonka he ovat perustaneet uudelleen Afganistanissa, on päivitetty versio vanhasta, Afganistan-asiantuntija Michael Semple sanoo BBC:lle.

– Voidaan melkein sanoa, että tämä tarina oli pelkkä sepite, jota Talebanin poliittiset edustajat ja länsimaiden virkailijat levittivät tarkoituksella, koska he halusivat suojan Yhdysvaltain vetäytymiselle.

Armahduslupauksista huolimatta Talebanin pyssymiesten kerrotaan kuitenkin kiertävän ovelta ovelle nimeltä mainittuja henkilöitä etsien. Taleban on myös ilmoittanut ottavansa jälleen teloitukset ja amputoinnit rangaistuksiksi käyttöön.

Liikkeen sanotaan jakavan sharia-lakiin perustuvia rangaistuksia nopealla mutta raa’alla tavalla. Taleban surmasi äskettäin Heratin kaupungissa neljä kidnappauksesta syytettyä henkilöä, joiden ruumiit ripustettiin roikkumaan nostureista.

Hieman yli kuukausi sen jälkeen, kun suurin osa kansainvälisestä yhteisöstä oli paennut Afganistanista evakuointilennoilla, Heratin julmat raakuudet muistuttavat Talebanin aikaisempaa valtakautta 1990-luvun lopulla, jolloin julkinen pelottelu oli yleistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt