Liikennettä Länsiväylällä Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Karttakuva näyttää: Puolet suomalaisista asuu tämän viivan alapuolella

Peräti puolet Suomen asukkaista elää Rauma-Imatra-linjan eteläpuolella.

Porilainen valtiotieteen tohtori Timo Aro on jakanut alta löytyvän Tilastokeskuksen tietoihin perustuvan karttakuvan väestöntiheydestä viime vuoden alussa.

Tiedoista ilmenee, että 85 prosenttia Suomen asukkaista asuu Kokkola-Joensuu-linjan eteläpuolella ja noin 50 prosenttia taas Rauma-Imatra-linjan eteläpuolella. Tilastokeskuksen väestödataa voi tarkastella tämän linkin takaa.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka Liisa-Anttila ihmettelee tviitin kommenttiketjussa, mistä tällainen kehitys johtuu.

– Olisipa tärkeää selvittää, miksi tähän on tultu? Suomi EU:n maaseutumaisin maa, on luonnonvaroillamme mitaten yksi maailman suurvalta. Niiden hoitaminen ja hyödyntäminen vaatii ihmisiä ja elinvoimaista maaseutuakin. Olemmeko hukkaamassa nämä mahdollisuutemme harj. politiikalla, Anttila kysyy.

Timo Aro vastaa kehityksen jatkuneen jo vuosikymmeniä poliittisesta retoriikasta tai hallituspohjasta riippumatta. Kerrannaisvaikutukset ovat hänen mukaansa tulleet kuitenkin pintaan nyt.

– Tämä on yhteinen haaste kasvaville ja supistuville alueille.

Kommenttiketjussa huomautetaan myös, että mikäli viiva olisi piirretty vinosti niin, että sen alle saataisiin Lahti, Kouvola, Tampere ja Pori, osuisi sama osuus suomalaisista vielä pienemmälle alalle.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt