Syyrian hallituksen sotilaita Idlibin maakunnassa. / AFP / LEHTIKUVA

Kapinalliset vetäytyvät Syyriassa, eliittijoukot taistelussa

Venäjän tukemat syyrialaisjoukot ovat vallanneet strategisesti tärkeän kaupungin maan pohjoisosissa.

Syyrian kapinallistaistelijat ovat vetäytyneet Idlibin maakunnassa sijaitsevasta Khan Shaykhunin kaupungista, kertoo BBC.

Strategisesti tärkeä kaupunki sijaitsee Damaskoksen ja Aleppon välisen maantien varrella ja on ollut hallitusta vastaan taistelevien ryhmien hallussa viimeiset viisi vuotta.

Hallituksen joukot etenivät Khan Shaykhunin laitamille sunnuntaina ja pommittivat ilmaiskuilla kapinallisten avuksi lähetettyä Turkin sotilassaattuetta. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan Syyrian hallitus ”leikkii tulella” hyökätessään maan asevoimia vastaan.

Hayat Tahrir al-Sham -jihadistiryhmän ilmoituksen mukaan Khan Shaykhunista ei ole varsinaisesti vetäydytty, vaan joukkoja on ”uudelleenryhmitetty”. Syyrian hallituksen ”tiikerijoukoiksi” kutsuttu eliittiyksikkö on osallistunut BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan kiivaisiin taisteluihin kaupungin pohjoispuolella.

Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat jatkaneet viime päivinä useiden eri kohteiden pommittamista Idlibin maakunnassa. Paikallismedian mukaan Syyrian helikopterit ovat myös pudottaneet maakunnan eteläosiin yli 20 summittaista tuhoa aiheuttavaa, metallisirpaleilla täytettyä ”tynnyripommia”.

Sky Newsin mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vahvistanut, että Idlibin maakunnassa taistelee myös venäläissotilaita. Lavrov varoitti, että Venäjä on valmis vastatoimiin, jos jokin taho hyökkää yksiköitä vastaan. Uhkaus oli oletettavasti suunnattu Idlibissä toimivalle Turkille ja Koillis-Syyrian kurditaistelijoita tukevalle Yhdysvalloille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt