Liittokansleri Angela Merkel ja Itävallan kansleri Sebastian Kurz. LEHTIKUVA / AFP PHOTO John Macdougall

Kapina maahanmuutosta: Angela Merkelin hallitus uhattuna

Sisäministeri Horst Seehofer vaatii huomattavia tiukennuksia Saksan pakolaispolitiikkaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ajautunut konfliktiin baijerilaisen sisäministeri Horst Seehoferin kanssa.

The Wall Street Journalin mukaan kristillisdemokraattien sisäiset erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta uhkaavat jopa hallituskoalition toimintakykyä.

Merkel kumosi viikonlopun aikana Seehoferin esityksen, joka olisi vähentänyt Saksaan suuntautuvaa laitonta maahanmuuttoa. Seehofer ei ole perääntynyt kannastaan, mikä on tuonut esiin jakolinjat CDU:n ja sen sisarpuolue CSU:n sisällä.

– Mielestäni meidän ei tulisi jättää vastuuta vain niille maille, joihin turvapaikanhakijat ensin saapuvat, Merkel sanoi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Monet kristillisdemokraattien kansanedustajista vastustavat liittokanslerin vapaamielistä turvapaikkapolitiikkaa.

– Parlamentin tulee päättää kuka maahamme pääsee, eivät salakuljettajat, CDU:n kansanedustaja Christian von Stetten sanoi tiistaina parlamenttiryhmien tapaamisessa. Lausunto sai voimakkaat aplodit muilta edustajilta.

Sisäministeri Seehoferin esitys sisältää 63 toimenpidettä, joista yksi on herättänyt erityistä huomiota. Linjauksen mukaan poliisin ja rajavartioston tulisi käännyttää takaisin sellaiset turvapaikanhakijat, jotka ovat aiemmin hakeneet turvapaikkaa toisesta EU-jäsenvaltiosta.

Saksan liittokanslerin ja yksittäisen ministerin riitautumista on pidetty hyvin poikkeuksellisena. Seehoferin mahdollinen ero uhkaisi Merkelin johtaman hallituksen enemmistöä parlamentissa.

Italia ja Itävalta tukevat Seehoferin linjauksia

Seehofer perui tiistaille suunnitellun tilaisuuden, jossa uusia toimenpiteitä oli tarkoitus esitellä. Useat CDU:n kansanedustajat ovat uhanneet äänestävänsä Seehoferin esityksen puolesta.

Saksaan on saapunut vuoden 2015 jälkeen noin 1,4 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Uusia turvapaikanhakijoita saapuu edelleen noin 10 000 joka kuukausi.

Itävalta ja Italia ovat ilmoittaneet tukevansa Seehoferin esitystä. Maiden mukaan Saksan liberaali maahanmuuttopolitiikka voi houkutella Eurooppaan jopa miljoonia uusia pakolaisia.

Saksassa on viime aikoina kohistu turvapaikkajärjestelmään liittyvistä korruptiotapauksista. Myös turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset ovat herättäneet vaatimuksia linjausten kiristämisestä.

Kölnissä pidätettiin keskiviikkona Tunisiasta kotoisin oleva mies, joka oli valmistanut kotonaan räjähteitä ja voimakasta risiinimyrkkyä. Lauantaina viranomaiset ottivat kiinni irakilaisen turvapaikanhakijan, jota epäillään 14-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt