Verkkouutiset

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Hämeenlinnassa. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kanta-Hämeeseen lisää rajoituksia

Koronapassi on rajoitusten vaihtoehtona osassa tiloja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella asiakas- ja yleisötilojen käyttöä.

Tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta niin, että lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Vaihtoehtona rajoituksille ns. vapaa-ajan virkistystiloissa on koronapassi.

Päätös on voimassa 11.-31.12.2021, ja se koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita.

Päätöksen mukaan asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden pitää järjestää toiminta niin, että asiakkaiden tai toimintaan osallistuvien henkilöiden tai seurueiden välisten lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

– Tilojen käyttöä koskevalla määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Esimerkiksi kuntosalin ylläpitäjä voi ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä rajaamalla tilan osallistujamäärää. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan edellytetä, kertoo ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tilan käytöstä vastaava toimija voi siis itse määritellä toimet, joilla lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä ehkäistään. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka on pidettävä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli kymmenen henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Koronapassi rajoitusten vaihtoehtona osassa tiloja

Tilojen käytöstä vastaava toimija voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona osallistujien tai asiakkaiden määrän rajoittamiselle tai sijoittelulle tilassa.

Koronapassin voi ottaa käyttöön yleisötilaisuuksiin käytettävissä sisä- ja ulkotiloissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, yleisissä saunoissa sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastiloissa sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevissa pukuhuonetiloissa, tanssipaikoilla sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, tivoleissa sekä eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -leikkipaikoissa, museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

– Esimerkiksi osallistujamäärän rajaamisen vaihtoehtona kuntosalin ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Tällöin koronapassi pitää tarkastaa yli 16-vuotiailta henkilöiltä, kun he saapuvat tilaan, Mölsä sanoo.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia, esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa.

– Haluamme varmistaa terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja samalla mahdollistaa lasten elämän jatkumisen mahdollisimman normaalina, niin että esimerkiksi lähiopetus kouluissa voidaan turvata, Mölsä perustelee.

Tilojen käyttöä rajoittava päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista päättää hallitus. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on lisäksi määrännyt Kanta-Hämeeseen jo viime viikolla yleisötilaisuuksien rajoituksia. 4.12. voimaan tulleen määräyksen mukaan yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on kielletty, mutta määräyksen vaihtoehtona järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on jo esittänyt aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten tiukentamista, mutta aluehallintovirasto ei vielä tässä vaiheessa ole nähnyt uuden päätöksen antamista välttämättömäksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)