Viestejä on koettu uhkaavina. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustajille outoja viestejä – ”tulee uhkaava olo”

Salaliittoviestien mittakaavaa kuvaillaan aiempaa suuremmaksi.

Kansanedustajat kertovat Twitterissä saamistaan oudoista viesteistä. Niiden uumoillaan ammentavan Yhdysvalloista lähteneistä Qanon-salaliittoteorioista.

Kokoomuksen Juhana Vartiaisen päivityksen laukaiseman keskustelun perusteella kansanedustajia lähestytään näillä teemoilla laajasti.

– Oudot ja epäluuloiset uskomukset leviävät Suomessakin: minä ja ilmeisesti muutkin sosiaalivaliokunnan jäsenet saavat postia, jossa pelätään uuden tartuntatautilain tarkoituksena olevan lasten väkivaltainen erottaminen vanhemmistaan, Vartiainen sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo vastaa Vartiaiselle, että viestejä saavat kaikki edustajat ”solkenaan”.

– Tänään törmäsin QAnoniin kallellaan olevan nettisivuun, jossa kaikkien edustajien s-postit ja jossa kehotetaan lähettämään postia, Honkasalo kertoo.

Juhana Vartiainen kiittää tiedosta.

– Tulee uhkaava olo – hörhöilyä ja pelkoja on ollut aina, mutta tämän mittakaava on isompaa, hän jatkaa.

Honkasalon mielestä ”tarvittaisiin myös selkeä strategia sen suhteen, miten näiden salaliittoihin uskovien kanssa tulisi toimia”. Hän kuvailee porukkaa ”varsin heterogeeniseksi”, ja toteaa vastanneensa osalle ja osalle ei.

Kansanedustaja on jakanut esimerkkinä alla näkyvän vastauksensa, jossa hän tyrmää väitteet tartuntatautilain muutoksista ja lasten erottamisesta vanhemmistaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala vahvistaa hänkin keskustelussa, että viestejä ei tulee muidenkin valiokuntien jäsenille.

Kulttimaiset Qanon-salaliittoteoriat ovat saaneet nimensä nimimerkillä Q tunnetusta keksitystä tietovuotajasta, jonka viestejä alkoi ilmaantua 4chan-foorumille vuonna 2017. Perusteettomiin, rönsyileviin ja usein ristiriitaisiin väitteisiin kuuluu keskeisesti sepite Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon salaisesta sodasta politiikan, viihdemaailman ja liike-elämän ”eliittiin” pesiytyneitä  saatananpalvontaa ja kannibalismia harjoittavia pedofiiliverkostoja vastaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt