X
SULJE MAINOS
Murto kohdistui muun muassa kansanedustajien sähköposteihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustajille kerrottiin syksyn tietomurrosta vasta nyt

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa kaivataan puheenjohtaja Mika Niikon mukaan nopeasti lisää tietoa.

Tieto eduskunnan tietomurrosta tuli kansanedustajille tänään samalla kun asiasta kerrottiin julkisuuteen, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) vahvistaa Verkkouutisille.

Hänen mukaansa linjaan ei olla tyytyväisiä. Tietomurron on kerrottu tapahtuneen jo syksyllä.

– Useamman kerran syksyllä ulkoasiainvaliokunnassa keskusteltiin kybertuvallisuudesta Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä. Ei sanakaan siitä että edustajien ja valiokuntien tiedot on pyritty varastamaan ja tutkinta siitä on aloitettu, Niikko totesi Twitterissä.

Ulkoasiainvaliokunnassa kaivataan hänen mukaansa pikaisesti tietoa muun muassa siitä, oliko kyseessä vieras valta ja millaista tietoa murrolla pyrittiin hankkimaan.

Myös keskustan kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Jouni Ovaska on ihmetellyt tiedonkulkua.

– Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys. Voidaanko olettaa, ettei kyse ole ulkovallasta vai miksei esim. ulkoasiainvaliokuntaa ole informoitu aikaisemmin?, hän kysyi Twitterissä.

Keskusrikospoliisin mukaan eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistunutta kyberhyökkäystä tutkitaan törkeänä tietomurtona ja vakoiluna.

– Teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko. Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen. Murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää emme voi valitettavasti kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa, rikosylikomisario Tero Muurman totesi tiedotteessa.

KRP:n mukaan tapauksen tutkinnassa on tehty myös kansainvälistä yhteistyötä. Tietomurtoa on kuvattu Suomessa poikkeukselliseksi, vakavaksi ja uhreille valitettavaksi.

Mika Niikon mukaan murron kohteiksi joutuneet kansanedustajat ovat saaneet asiasta tiedon.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt