Hallitus esittää valtion budjetista tekijöille, taiteilijoille ja tuottajille maksettavaa yksityisen kopioinnin hyvitystä alennettavaksi nykyisestä 11 miljoonasta yhdeksään miljoonaan. LEHTIKUVA/MARJA AIRIO

Kansanedustajat pitäisivät hyvitysmaksun ennallaan

Joukko kansanedustajia on jättänyt talousarvioaloitteen, joka esittää yksityisen kopioinnin hyvityksen tason säilyttämistä nykytasolla myös ensi vuonna.

Hallitus esittää valtion budjetista tekijöille, taiteilijoille ja tuottajille maksettavaa yksityisen kopioinnin hyvitystä alennettavaksi nykyisestä 11 miljoonasta yhdeksään miljoonaan. Mikko Alatalon (kesk.), Raija Vahasalon (kok.), Pia Viitasen (sd.) ja eräiden muiden kansanedustajien aloitteen tavoitteena on säilyttää se nykytasolla.

He vetoavat tutkimuksiin, joiden mukaan suomalaiset kopioivat noin neljännesmiljardi tiedostoa, eimerkiksi äänilevyjä, elokuvia ja musiikkikappaleita. Aloitteen tekijät haluavat, että tästä maksetaan kohtuullinen hyvitys.

– Lain mukaan tekijöillä on oikeus riittävään korvaukseen yksityisen kopioinnin sallimisesta ja nyt näin suuri hyvitysmaksukertymän aleneminen vaikuttaa kielteisesti luovan työn tekijöiden toimintaedellytyksiin. Eduskunnan on syytä havahtua asiaan ja korjata tilannetta, toteaa Vahasalo.

Kun hyvitys siirrettiin valtion budjettiin, Pia Viitanen oli asian esittelevä ministeri ja Raija Vahasalo asiaa tukeneen sivistysvaliokunnan puheenjohtaja.

– Kun tämä leikkausesitys julkistettiin kevään kehysriihessä, sivistysvaliokunta lausui silloin yksimielisesti, ettei kannata sitä. Siksi olemme optimistisia, että saamme asian uuteen rakentavaan harkintaan. Kaksi miljoonaa euroa ei ole suunnaton raha valtion budjetissa, mutta se on suuri kulttuurintekijöille ja välillisesti myös koko kansantaloudelle, sanoo Alatalo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt