Al-Holin leiri Pohjois-Syyriassa. LEHTIKUVA/AFP

Kansanedustajat: Pekka Haavisto väitti ISIS-palautuksista virheellisesti

Kansanedustajien mukaan oikeuskansleri ei ole päättänyt ISIS-leiriläisten palauttamisesta.

Kansanedustaja Leena Meren (ps.) ja Heikki Vestmanin (kok.) mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) väitti virheellisesti oikeuskansleria koskevissa linjauksissaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto piti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin ulkoministeriön virkamies Pasi Tuomisen syrjäyttämiseen liittyvää kohua.

Pekka Haavisto huomautti tiedotustilaisuudessa oikeuskanslerille lokakuussa tehdyistä kanteluista, joissa arvosteltiin Haaviston lisäksi muun muassa Suomen hallitusta, pääministeri Antti Rinnettä (sd.) ja ulkoministeriötä siitä, ettei Suomi ole ryhtynyt lainsäädännön tai Suomea sitovien kansainvälisten velvoitteiden ja konsulipalvelulain vaatimiin toimenpiteisiin suomalaisten kotiuttamiseksi Al Holin leiriltä Syyriasta.

Kantelut johtivat lokakuussa oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaukseen. Verkkouutiset kertoo linjauksesta tässä jutussaan.

Haaviston mukaan oikeuskanslerin päätös merkitsi, että lapset olisi saatava pois leiriltä, ja mikäli heitä ei voisi erottaa perheestään, tulisi ratkaisu pohjata arvioon lapsen edusta. Tämä on hänen mukaansa luonut painetta asian edistämiseen.

– ISIS-naisia ei tule tuoda takaisin Suomeen. He ovat itse valintansa tehneet. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että oikeuskansleri olisi jotenkin velvoittanut hallitusta noutamaan ISIS-perheet. Näin ei ole, Heikki Vestman toteaa Facebookissa julkaistussa päivityksessään.

– Oikeuskansleri totesi ISIS-ratkaisussaan, että punninnassa on otettava huomioon ”missä määrin aikuisista palaajista aiheutuva turvallisuusuhka on kohtuullisin ponnistuksin hallittavissa”. Lisäksi ratkaisun mukaan ”oikeuskanslerin toimivaltaan ja tehtäviin ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään tiettyihin toimenpiteisiin”.

Perussuomalaisten Leena Meri on Vestmanin kanssa samoilla linjoilla.

– Haavisto vetoaa, että oikeuskansleri olisi ohjannut, miten pitää toimia. Ei ole, Leena Meri sanoo Twitterissä.

Päätöksessä 10.10.2019 OKA toteaa lopuksi:”Oikeuskansleri Pöysti muistuttaa, että hänen toimivaltaansa tai tehtäviinsä ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään tiettyihin toimenpiteisiin.”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi maanantaina, että hallitus on yhdessä käynyt läpi toimia, joiden avulla suomalaisia voidaan hakea al-Holin pakolaisleiriltä. Ministeri on myös kiistänyt virkamiehen painostamiseen liittyvät syytteet.

ISIS-naisia ei tule tuoda takaisin Suomeen. He ovat itse valintansa tehneet. Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että…

Posted by Heikki Vestman on Tuesday, December 3, 2019

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt