Verkkouutiset

Kansanedustajat haluavat helpottaa työperäistä maahanmuuttoa

Viiden kansanedustajan joukko esittää työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Anna Kontula (vas.), Juhana Vartiainen (kok.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Emma Kari (vihr.) sekä Tytti Tuppurainen (sd.) aikovat jättää lakialoitteen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiseksi.

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan käytäntöä, jossa selvitetään ennen oleskeluluvan myöntämistä EU:n ulkopuolelta tulevalle työntekijälle, onko sisämarkkinoilla jo saatavilla sopivaa työvoimaa. Käytäntöä on perusteltu mm. palkkatason ylläpitämisellä ja työmarkkinoilla jo olevien työllistymismahdollisuuksilla.

Kontulan mukaan näyttöä siitä, että saatavuusharkinta suojaisi kantaväestön tai maassa jo olevien työllistymismahdollisuuksia.

– Saatavuusharkinta vaikeuttaa työmarkkinoiden toimintaa myös työmarkkinoilla hyvin suoriutuvien henkilöiden osalta, kun hankala prosessi on käytävä uudelleen läpi alan vaihdoksen yhteydessä. Koska työpaikan vaihtoon yleensä liittyy parempi tuottavuus ja palkkataso, tämä hidastaa työmarkkinoiden normaalia toimintaa ja heikentää sekä kyseisen työntekijän taloudellista asemaa, että verotulojen menetyksen kautta julkistaloutta, Juhana Vartiainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)