Vasemmalle SDP:n Mika Kari ja oikealla SDP:n Eeva-Johanna Eloranta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustajalle kiristysviesti: Pitäisi maksaa lunnaat

SDP:n kansanedustaja on saanut kiristysviestin Vastaamon tietomurtoon liittyen.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille on lähetetty kiristyssähköposteja, joissa heiltä on pyydetty rahaa. Myös Vastaamon palveluita käyttänyt SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta kertoo saaneensa kiristyssähköpostin.

– Olo on epätodellinen. Torstaina sain tietää, että Tor-verkossa oli Vastaamon asiakastietoja minustakin. Tänään sain kiristysviestin! Pitäisi maksaa 500 euron bitcoin-lunnaat! Kun tiedot jo ovat siellä Tor-verkossa levinneet, niin mitä järkeä on enää kiristysviestissä, Eloranta kertoo Twitter-tilillään.

Tor-verkko on ohjelmisto, joka on suunniteltu mahdollistamaan internetin anonyymin käytön ja sensuurin kiertämisen. Tämä perustuu siihen, että valtion virastojen, yritysten, internet-palveluntarjoajien tai muiden tahojen on vaikeaa jäljittää verkon käyttäjiä.

Eloranta kertoo Facebookissa, että häntä koskevat levinneet henkilö- ja asiakastiedot olivat peräisin yhdeltä syksyn 2017 Vastaamon asiakaskäynniltä. Elorannan mukaan hän ei edes aluksi muistanut käyneensä Vastaamon asiakaskäynnillä.

Kiristysviestissä kerrottiin, että jos kansanedustaja ei maksaisi 500 euron lunnassummaa, hänen kaikki tietonsa julkaistaisiin.

– Toivottavasti kukaan tämän törkeän tietovuodon uhri ei hätääntyneenä tuota summaa maksa missään tapauksessa. Voimia kaikille tietovuodon uhreille, Eloranta sanoo.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on sanonut, että hallituksen avainministerit kutsutaan pikaisesti koolle asioiden selvittämiseksi ja jatkotoimien suunnittelemiseksi. Kyseessä on Ohisalon mukaan tietomurto, joka on otettava erittäin vakavasti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt