X
SULJE MAINOS
Rauman aluesairaala, terveyskeskus. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Kansanedustaja vetoaa: Useat terveyskeskukset vaarassa

Mia Laiho on huolissaan pienten paikkakuntien terveyspalveluiden tulevaisuudesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho varoittaa merkittävästä terveyskeskusten alasajosta, mikäli Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnittelema maakuntauudistus etenee.

Hallituksen lakiesityksen mukaan neuvolapalvelujen pitäisi jatkossa olla maakuntien omaa tuotantoa eli yksityiset yritykset eivät voisi enää jatkossa sitä tuottaa. Laiho kutsuu hallituksen suunnitelmia ”neuvolatoiminnan sosialisoimiseksi”, jotka uhkaavat Suomen terveyskeskuspalveluiden saatavuutta etenkin harvemmin asutuilla seuduilla.

– Vuonna 2019 Suomessa oli THL:n mukaan 58 ulkoistettua terveysasemaa. Näistä lähes jokainen sisältää myös neuvolapalvelut. Jos neuvolatoiminta sallitaan vain julkiselle tuottajalle, suurin osa ulkoistuksista muuttuu epätarkoituksenmukaisiksi ja samalla monen paikkakunnan terveysasema joutuu lopetusuhan alle, Laiho sanoo tiedotteessa.

– Länsi-Pohjassa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla terveyskeskuksista merkittävä osa on ulkoistettu. Jos hallituksen esitys etenee nykymuodossaan, voidaan olla varmoja, että samalla ajetaan merkittävällä tavalla ihmisten lähipalveluja alas. Suuri osa nyt ulkoistetuista terveyskeskuksista joutuu laittamaan lapun luukulleen. En ymmärrä, miten keskusta voi olla ajamassa mallia, joka ajaa erityisesti pienempien paikkakuntien terveyspalvelut alas, Laiho jatkaa.

Laihon mielestä hallituksen sote-uudistus vaikuttaa ”massiiviselta lehmänkaupalta”.

– Keskusta saa maakunnat ja vasemmisto pääsee sosialisoimaan terveydenhuollon palveluja. Tosiasiassa tämä tulee heikentämään satojen tuhansien suomalaisten palveluita, koska julkinen ei pysty järjestämään vastaavia palveluita henkilökunnan saatavuusongelmien takia ja ilman merkittäviä lisäkustannuksia, Laiho katsoo.

Laihon mukaan sote-muutosta ollaan tekemässä poliittiset silmälasit päässä välittämättä siitä, millaisia palveluja saadaan tai onko niihin varaa.

– Siihen on selkeät syyt, miksi jotkut kunnista ovat ulkoistaneet terveyskeskuksensa. Yksityiset palveluntuottajat tuottavat nykyään melkein kaikkia samoja palveluita samoilla laatuvaatimuksilla, mutta edullisemmalla hinnalla. Nyt hallitus yrittää päästä eroon tästä toimivasta osasta julkisen ja yksityisen yhteistyötä ja vaarantaa samalla lähipalvelut. Siinä ei ole mitään järkeä, päättää Laiho.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt