Verkkouutiset

Kansanedustaja vaatii ryöstettyjä pääkalloja takaisin

Tukholmassa on rotuopillisia tutkimuksia varten kerätty kokoelma suomalaisten luita 1800-luvulta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) vaatii Ruotsin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa olevien suomalaisvainajien palauttamista Suomeen.

Kiuru muistuttaa tiedotteessaan, että instituutissa on Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on 82 kappaletta, joista osasta on tallessa vain pääkallot.

Ruotsalaisen Anders Retziuksen retkiryhmän tavoitteena oli kerätä Suomesta erityisesti pääkalloja. Niitä mittailemalla määriteltiin kalloindeksi ja tehtiin rotuopillisia päätelmiä.

Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset ovat Kiurun mukaan kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaavaksi.

– Myös Suomessa on noussut esille vahva toive saada esi-isien jäämistöt takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin. Asiaa on käsitelty ainakin Pälkäneen seurakunnassa, Kiuru kertoo.

Kiuru vieraili opetusministeriössä 18. maaliskuuta Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppaisen kanssa. Vierailun aikana selvisi, että virkamiestasolla on oltu yhteydessä Karoliiniseen instituuttiin.

– On ilmeistä, ettei tämä kuitenkaan riitä. Asia on vaikea Karoliiniselle instituutille. Asian vauhdittamiseksi asiasta vastaavan ministerimme on otettava asia työlistalleen, vaadittava palautusta ja neuvoteltava asia kunnialliseen ratkaisuun ruotsalaisen ministerikollegansa kanssa, Kiuru vaatii.

Palautus olisi hänen mielestään tärkeä symbolinen ele.

– Kysymys on jätetty eduskunnan kansliaan tiistaina edelleen toimitettavaksi. Asia päätynee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) vastattavaksi, Kiuru kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)