X
SULJE MAINOS
Kalle Jokinen. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kansanedustaja vaatii poliisille vesitykkejä

Kalle Jokinen vaatii poliisille vesitykkejä laittomasti toteutettujen mielenosoitusten joukkojen hallintaan.

Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) jätti perjantaina asiasta hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

Jokinen kysyy myös mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta poliisilla on riittävät toimivaltuudet, työvälineet ja henkilöstöresurssit laittomasti toteutettujen mielenosoitusten turvalliseksi lopettamiseksi.

Jokinen toteaa, että viime aikoina joidenkin mielenosoittajaryhmien toiminta on muuttunut ammattimaisesti organisoiduksi ja heidän toimintamallinaan ei ole enää vain oman mielipiteen esille tuominen osoittamalla mieltä laissa määritellyin keinoin.

– Kansalaisten oikeus osoittaa mieltä on tärkeä perustuslaillinen oikeus, jonka odotetaan järjestäytyneessä yhteiskunnassa tapahtuvan yhteisesti sovituin ehdoin. Kokoontumislaki edellyttää mielenosoituksen järjestäjältä vähintään kuusi tuntia ennen kokoontumista ennakkoilmoitusta muun muassa mielenosoituksen tarkoituksesta, ajasta ja paikasta.

Ennakkoilmoitus on tarpeen, jotta poliisi pystyy varautumaan mielenosoitukseen ja varmistamaan ettei mielenosoituksesta aiheudu haittaa tai vaaraa sivullisille tai mielenosoittajille.

Jokisen mukaan jotkut mielenosoituksen järjestäjät rikkovat lakia tietoisesti jättämällä toistuvasti ilmoittamatta esimerkiksi paikan, jossa aikovat järjestää mielenosoituksen.

– Eräät ryhmittymät ilmoittavat nettisivuillaan mielenosoitustensa toimintataktiikaksi haitata tai hidastaa ihmisten liikkumista mahdollisimman paljon ja pitkään sulkemalla liikenneväyliä. He myös ilmoittavat, että tulevat niskoittelemaan poliisia kohtaan, eivätkä aio noudattaa poliisin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi antamia käskyjä. Oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä, hyvänkään tarkoituksen puolesta mieltä osoitettaessa, anarkistista lain ottamista omiin käsiin, kansanedustaja sanoo.

Jokinen toteaa, että valtiovallan pitää järjestää poliisille tarvittavat toimivaltuudet, työvälineet ja henkilöresurssit, jotta yleinen järjestys ja turvallisuus voidaan taata kaikissa olosuhteissa, erityisesti silloin kun joku taho sitä suunnitelmallisesti ja tarkoituksella rikkoo.

– Suomalaisia mielenosoittajia koulutetaan kansainvälisillä verkkokoulutuksilla eri tasoisiin mielenosoitustaktiikoihin. Ulkomailla kehityskulku on ollut rauhanomaisista mielenosoituksista ensin haittaa ja vahinkoa tuottaviin ja lopulta väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Samaa ikävää kehityskulkua emme halua Suomessa nähdä tai sivusta seurata, siksi viranomaisten on varauduttava mahdollisimman hyvin ja ajoissa, Jokinen sanoo.

Jokisen lisäksi kysymyksen allekirjoittajina on useita kokoomuksen kansanedustajia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt