Kansanedustaja vaatii hallitusta perumaan diabeetikoiden lääkekorvauksien pienentämisen

Suna Kymäläisen mukaan 20 miljoonan euron säästö diabeetikoiden lääkekorvauksista lisäisi epätasa-arvoa kohdistumalla alimpaan tuloluokkaan.

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) vaatii hallitusta perumaan suunnitelmansa pienentää diabeetikoiden lääkekorvauksia.

Suomen Diabetesliiton mukaan säästötoimi kohdistuu kipeimmin iäkkääseen ja pienituloiseen diabeetikkoon.

Kymäläinen muistuttaa, että tyypin 2 diabetes on kansantauti ja erittäin periytyvä ja monien muiden sairauksien rinnalle herkästi puhkeava sekä etenevä tauti.

– Kyseessä on ihmisten elämää ja elinajan pituutta vahvasti rajoittava sairaus, joka lääkitsemättä aiheuttaa lisäkustannuksia vaativien hoitotoimenpiteiden muodossa. Hyvinvointivaltiossa ei voida päättää, että yhtäkkiä yhden sairauden kohdalla jätetäänkin ihmiset oman onnensa nojaan, Kymäläinen toteaa tiedotteessaan.

– Hallituksen esitys eduskunnalle tavoittelee 20 miljoonan euron säästöä diabeetikoiden lääkekorvauksista. Lääkekorvausten laskeminen tarkoittaisi aikuisiän diabetesta sairastaville satojen eurojen lisälaskua, joka on Kymäläisen mielestä kohtuutonta.

Kymäläisen mukaan muutos ei hillitsisi diabeteksen hoidon kustannusten kasvua, vaan lisäisi epätasa-arvoa kohdistumalla alimpaan tuloluokkaan.

– Muutos myös lisäisi kuntien menoja ja teettäisi lisätöitä viranomaisille uusien korvauspäätösten tekemisessä sekä tarkoittaisi uusien Kela-korttien teettämistä ja toimitusta 250 000 henkilölle.

Kommentit