Keskustan ministerit Jari Leppä (vas.), Mika Lintilä ja Matti Vanhanen saapuivat hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle keskiviikkona. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kansanedustaja syyttää: Sekoilu alkaa olla pöyristyttävää

Kokoomuksen Timo Heinonen kysyy ’kukapa enää keskustaa uskoo’.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) jatkaa blogissaan aiemmin aloittamaansa arvostelua hallitusta kohtaan. Hänen kohteenaan ovat petetyt työllisyyslupaukset ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) lausunto, jonka mukaan ”näkymä” uusista työllisistä riittää.

– Pääministeri Sanna Marinin hallituksen sekoilu alkaa saada jo surkuhupaisia piirteitä. Vaalikeväästä 2019 lähtien ensin pääministeri Antti Rinteen johdolla ja sitten pääministeri Sanna Marinin johdolla on työllisyystoimia ja -reformeja siirretty lähes kvartaaleittain eteenpäin, Timo Heinonen kirjoittaa.

– Keskusta on valtiovarainministeripuolueena ja valtiovarainministerin suulla toistellut papukaijan tapaan, että ”ei pysyviä menoja, ennen pysyviä tuloja” ja samaan aikaan kuitannut kerta toisensa jälkeen työllisyystoimien päätökset eteenpäin.

Timo Heinosen mukaan eronnut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on toistellut, että hallituksen pitää päättää myös työllisyystoimista.

– Kyllä. Ongelma on vain se, että Kulmuni totesi näin jo viime kesänä, sitten elokuussa, sitten talvella ja nyt keväällä. Jälleen kerran kesäkuussa hallitus ilmoitti päättävänsä näistä joskus myöhemmin. Ja nyt tuoreimpana pääministeripuolue SDP ilmoitti kävellen yli nykyisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen, että työllisyystoimista ei päätettänekkään syksyn budjettiriihessä, vaan ehkä vasta loppuvuodesta.

– Pääministeri Sanna Marinin toiminta oli kyllä hallituskumppanin näkökulmasta lähes pöyristyttävää. Pääministeri ilmoitti tylysti (Yle 8.7.2020 kello 12.02) julkisuuden kautta keskustalle, että ”hallituksen takaraja työllisyystoimien sopimiseksi venyy kohti loppuvuotta”. Vanhanen oli samassa uutisessa lähes hölmistynyt ja kommentoi, että ”en muuta lausuntojani” ja hänen mukaansa hallitusohjelman kirjaus toimista 30 000 työllisen saamiseksi syyskuun budjettiriihen mennessä pitää, Heinonen ihmettelee.

Hän lisää Katri Kulmuninkin yrittäneen ”hiipuvilla voimillaan” vakuutella, että ”muusta aikataulusta ei ole sovittu”.

– Keskusta siis pitää edelleen kiinni hallitusneuvotteluissa sovitusta eli siitä. että päätökset 30 000 työpaikasta tulevat syyskuun riihestä. Mutta kukapa enää keskustaa uskoo? Niin monet kerrat on keskustan riveistä uhattu hallituskriisillä ja vaikka millä, mutta lopulta nielty kiltisti se mitä vihervasemmisto on halunnut.

– Näin tulee muuten nytkin käymään.

Timo Heinosen mukaan ”hallitus ei tule syyskuun budjettiriihessä tekemään päätöksiä edes itse päättämistään 30 000 uudesta työllisestä”.

– Toivottavasti ei kuitenkaan tämän vuoden budjetin tapaan päätöksiä myöskään siitä, että työttömyyttä lisättäisiin hallituksen toimin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt