X
SULJE MAINOS
Kutsunnat työväenopistolla Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustaja: Puolustusvoimat, näpit irti

Veronika Honkasalo ei halua kutsuntoja kouluihin.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) vastustaa kutsuntojen ulottamista kouluihin toisen asteen oppilaitoksiin.

– Siis tämän avauksen voi heittää mappi ööhön! Puolustusvoimat saavat nyt luvan pitää näppinsä irti suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja kouluista, Honkasalo kirjoittaa Facebookissa.

Asevelvollisuuden uudistamista pohtinut komitea esitti viime viikolla, että kutsunnat koskisivat jatkossa sekä miehiä että naisia. Ehdotusta perustellaan sillä, että kaikkia koskee velvollisuus puolustaa maata. Puolustusvoimat on pohtinut, voisiko kutsunnat aloittaa siten, että kouluissa järjestettäisiin erityinen informaatiopäivä. Päivä koskisi koko ikäluokkaa ja sen aikana jaettaisiin tietoa maanpuolustuksesta.

Honkasalo ei kannata ajatusta. Hänen mielestään asevelvollisuuskomitean mietintö on ”ongelmallinen”.

– Uuden ongelmallisen asevelvollisuuskomitean mietinnön mukaan maanpuolustustietämystä halutaan myös lisätä kouluissa. Me vasemmistossa näemme, ettei puolustusvoimien tehtävänä ole puuttua koulujen opetussuunnitelmiin, eikä tällainen kouluihin ulotettava militarisoitumiskehitys ole lainkaan ok.

Asevelvollisuuskomitea oli parlamentaarinen eli siihen osallistuivat kaikki eduskuntapuolueet. Vasemmistoliitto jätti ainoana puolueena eriävän mielipiteensä mietintöön.

Honkasalo katsoo, että komitea haluaa ”militarisoida” siviilipalveluksen. Hänen mielestään siviilipalveluksen kestoa pitäisi lyhentää, koska kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet edellyttävät sitä. Hän myös sanoo, että pitkä palvelusaika lykkää opintojen aloittamista ja työelämään siirtymistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt