Kansanedustaja: Postin suuruuden ajat ovat nyt ohi

Perussuomalaisten kansanedustajan mukaan valtion palveluyhtiöitä odottavat suuret muutokset seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vaikutuksia olisi hänen mukaansa hyvä tutkia jo nyt.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) mukaan valtion palveluyhtiöiden tulevaisuudennäkymät ovat haastavat kilpailuvapausvaatimusten kasvaessa. Hänen mukaansa terve kilpailu on paikallaan, mutta myös tulevaisuuteen olisi viisasta varautua.

– Esimerkiksi Postin, Vr:n ja Alkon osalta kansantaloudellisten ja aluepoliittisten vaikutusten kiihkoton tutkiminen juuri nyt olisi paikallaan, hän arvioi blogissaan.

Kankaanniemen mukaan paineet siihen, että veronmaksajat joutuvat subventoimaan esimerkiksi Postin toimintaa kasvavat, jos koko maa halutaan pitää palvelun piirissä kuten nykyinen laki edellyttää.

– Postin juuret ovat vuosisatojen takana. Suuruuden ajat ovat nyt ohi. Vielä on henkilöstöä 22 000, mutta väheneminen jatkuu. Kilpailijoita on vähin erin ilmaantunut. Samalla, kun lehdet ja kirjeposti on siirtynyt sähköisiin välineisiin, on nettikauppa kasvanut.

Samantyyppisiä paineita kohdistuu hänen mukaansa myös Valtion rautateihin ja Alkoon. Junaliikennettä halutaan vapauttaa kilpailulle ja Alkon myymälöissä myytäviä tuotteita halutaan myyntiin elintarvikekaupoissa. Tämä vaikuttaa hänen mukaansa yhtiöiden kannattavuuteen.

– Niiden on sopeutettava toimintansa kannattavuuden mukaan. Subventointi verovaroista ei liene edes luvallista ja mahdollista.

Kankaanniemi epäilee, etteivät kustannusten karsinta ja palvelujen parantaminen kanna riittävän pitkälle.

– Jaetaanko vuonna 2026 postia edes viikottain koko maassa, kulkevat junavuorot pohjoisesta etelään ja päinvastoin, saako maaseutupaikkakunnilta tai edes keskisuurista taajamista pullon miestä väkevämpää? Kenelle laskut lankeavat?

Kommentit