Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 27. heinäkuuta 2020. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansanedustaja: Olisiko yhteiskunnan raju sulku voitu välttää?

Mikko Kärnä (kesk.) on tyytyväinen THL:n johtajien uuteen linjaan toisen aallon torjunnassa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toteaa tiedotteessaan olevansa tyytyväinen THL:n johtajien Markku Tervahaudan ja Mika Salmisen uuteen linjaan koronaviruksen toisen aallon torjumisessa. Verkkouutiset uutisoi aiemmin tänään Tervahaudan ja Salmisen Helsingin Sanomiin kirjoittamasta mielipidekirjoituksesta, jossa he vaativat muun muassa kasvomaskien käyttösuosituksen pohtimista, jos tartuntamäärät kasvavat, oireettomien testaamista Tanskan väestötestausmallia vastaavalla tavalla sekä terveysaseman perustamista Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Kärnän mielestä THL:n johtajat myöntävät mielipidekirjoituksessaan epäsuorasti, että yhteiskunnan raju sulkeminen olisi voitu välttää ennakoivilla toimenpiteillä.

– THL:n johto haluaa estää yhteiskunnan uuden sulkemisen koronaviruksen toisen aallon takia samoilla toimenpiteillä, joita minä ja muut esitimme ensimmäisen aallon osalta jo keväällä. On tietysti hyvin tärkeää, että linja on muuttunut, mutta olen siltikin harmissani viranomaistemme ylimielisestä ja leväperäisestä suhtautumisesta virukseen aiemmin, Kärnä toteaa.

– Meillä on toki nyt enemmän tietoa viruksesta kuin tuolloin, mutta tilanteemme olisi huomattavasti parempi, mikäli olisimme olleet varovaisia ja ottaneet nämä toimet käyttöön jo ensimmäiseen aaltoon varautuessamme. Toivottavasti läksyt on opittu.

Kärnä huomauttaa, että hän itse ehdotti vastaavia toimenpiteitä koronaviruksen ensimmäisen aallon torjumiseksi jo aiemmin.

– Niinhän sitä sanotaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Esitin samoja toimenpiteitä viruksen ensimmäisen aallon torjumiseksi jo tammi–helmikuussa, mutta tuolloin THL piti tällaisia ehdotuksia järjettöminä, Kärnä toteaa.

Erityisesti lentoaseman tilanne ihmetyttää Kärnää.

– Erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasemaa on tunnuttu terveysviranomaisten toimesta pitävän minkäänlaisena uhkana, kun se on nyt muuttunutkin isoksi sellaiseksi. Ohjeistusten jakaminen matkustajille viipyi, mitään terveysasemaa ei perustettu, lämpöskannauksia ei haluttu ottaa käyttöön ja epidemia-alueilta tulleita oireettomia matkustajia ohjeistettiin pitkään menemään vain rohkeasti töihin. Nyt näemme, että tämä oli virhe.

Kärnä myös haluaa THL:n ja STM:n selvittävän toimiensa taustoja.

– On kuitenkin selvää, että THL:n sekä STM:n toimenpiteistä koronaviruksen osalta tarvitaan täysi ja avoin selvitys. Myös vastuukysymykset on selvitettävä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt