Verkkouutiset

Kansanedustaja lasten koronasta: Tätä vähätellään Suomessa

Terhi Koulumiehen mukaan tartuntamäärän kasvun ja koulujen aukeamisen yhteys on havaittu ympäri maailmaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies on jättänyt kirjallisen kysymyksen koronaviruksen leviämisen estämisestä kouluissa ja päiväkodeissa.

Koulumies huomauttaa, että tartunnan lähtivät syksyllä kasvuun, kun koulujen lähiopetus alkoi syksyllä. Koulumiehen mukaan lasten ja nuorten aikaansaamia jatkotartuntoja vähätellään Suomessa.

Hänen mukaansa koulut ja päiväkodit ovat merkittävä epidemiaa ylläpitävä moottori yhteiskunnassa ja lasten kautta tartunnat leviävät myös vanhempiin ikäluokkiin.

− Ympäri maailmaa on havaittu yhteys muun muassa tartuntojen määrän kasvun ja koulujen aukeamisen kanssa. Tyypillisesti loma-aikaan tartuntojen määrät vähenevät ja koulujen auettua tartuntojen määrät taas kasvavat.

Hän viittaa esimerkiksi marraskuisen SAGE:n brittitutkimukseen, jonka mukaan koululaisilla on iso rooli nimenomaan tartuntojen kuljettamisessa perheisiin.

− Tartuttavuus 2−11- ja 12−16-vuotiailla on brittitutkimuksen mukaan yhtä suuri kuin aikuisilla, mutta 2−16-vuotiaat lapset tuovat tartuntoja perheeseen jopa enemmän kuin aikuiset.

Koulumies ehdottaa, että jos testauskapasiteettia on aluekohtaisesti käyttämättä, kouluissa ja päiväkodeissa kannattaisi edes tutkimusmielessä testata kaikki altistuneet alaikäiset vain oireilevien sijasta.

− Se tietenkin maksaa paljon, joten taloudellisesti merkittävästi halvempaa olisi yksinkertaisesti siirtyminen etäopetukseen, Koulumies sanoo.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin alueella valtaosa joukkoaltistumisista on tapahtunut kouluissa.

− Nopeasti pahenevasta epidemiasta huolimatta oireettomia koululaisia ei kuitenkaan testata, vaikka testauskapasiteettia on käyttämättä. Niinpä valtaosa koulualtistuksista seuranneista jatkotarutunnoista jää havaitsematta ja tartunnat leviävät heidän kauttaan vanhempiin ikäluokkiin, Koulumies sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)