Verkkouutiset

Kansanedustaja ihmettelee perussuomalaisten halua irtisanoutua leikkauskirjasta

Eduskunnassa kysyttiin, eikö perussuomalaisten oma kirja yhtäkkiä enää liitykään heihin ja heidän ajatuksiinsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan välikysymyskeskustelu hallituksen kuntapolitiikasta muuttui myös vasta-arvosteluksi oppositiota kohtaan. Keskustan kritisoinnin jälkeen hallituspuolueiden kansanedustajat hiillostivat debatissa perussuomalaisten kevyeksi kokemaansa linjaa.

Kumpaakin oppositiopuoluetta vastaan käydyt sanalliset offensiivit käynnisti kokoomuksen Outi Mäkelä. Perussuomalaisten Timo Soini vastasi hänelle ja vihreiden Outi Alanko-Kahiluodolle toteamalla, että ”maltti ja holtti” puuttui ja ”pitäisi tässä nyt joku alkeellinen hygienia olla”.

Perussuomalaisten ajatuspajan kirjassa ehdotettuja kuntaleikkauksia koskenut keskustelu muuttui yhä värikkäämmäksi, kun heidän edustajansa Kaj Turunen ensin totesi, että ”haluan aloittaa tämän puheenvuoron sanomalla, että perussuomalaiset pitävät huolta kuntatyöntekijöistä”.

Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne sanoi tämän jälkeen perussuomalaisten kuntaprofiilia olemattomaksi. Hänen mukaansa perussuomalaiset kokosivat sitä terästääkseen kuntagurunsa puolueen ajatuspajan Suomen Perustan Kunnat kuntoon -kirjaan.

– Tämä (kirja) on jaettu ilmaiseksi kaikille meille kansanedustajille, ja nyt täällä ollaan ikään kuin tuohtuneita, että me olemme lukeneet tätä kirjaa, joka meille ilmaiseksi jaettiin, Risto Kalliorinne esitteli.

– Tässä on ennakkoluulottomia avauksia, ja haluan kyllä kysyä, kun Soini pakeni täältä, eduskuntaryhmän puheenjohtajalta: mitä olette mieltä sivulla 53 tehdystä esityksestä, että luovutaan yhtäläisestä äänioikeudesta ja siirrytään verotuloperusteiseen äänivaltaan eli rikkaille enemmän ääniä kuin köyhille, Kalliorinne kysyi.

– Ja mitä mieltä olette toisesta esityksestä sivulla 207, jonka mukaan kuntatyöntekijät pistetään valinnan eteen: joko palkanalennukset ja etujen karsiminen tai mittavat irtisanomiset?

Kunnat kuntoon -kirjan sivulla 53 oikeustieteen maisteri Matias Forss kirjoittaa, että ”jos alueelliseen itsehallintoon halutaan omistuksellista elementtiä, voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi äänimäärän suhteuttaminen maksettuihin veroihin tai kiinteään omaisuuteen”. Sivulla 207 Pauli Vahtera kirjoittaa, että ”kuntatyöntekijöille on annettava vaihtoehdot: joko mittavat irtisanomiset tai liian hyvien oikeuksien karsiminen”.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström totesi, että ”vastaanpa nyt tuohon ihan kylmän rauhallisesti, että tuo kirja on, niin kuin tuossa edustaja (Suomen Perustan puheenjohtaja Reijo) Tossavainen kertoi, yksittäisten ihmisten mielipiteitä, avauksia, ja niihin toki pitää suhtautua sillä tavalla. Ei se ole mikään perussuomalaisten puolueohjelma. Tuolla minä kyllä tuon ohitan”.

Risto Kalliorinne pääsi vastaamaan Jari Lindströmille saman tien.

– Minua ihmetyttää, että perussuomalaisilla on niin kauhea halu irtisanoutua tästä heidän kirjastaan. Tämän kirjan esipuheen on kirjoittanut hallituksen puheenjohtaja Reijo Tossavainen, ja nämä esitykset siitä, että kuntalaiset pitää pistää valinnan eteen – joko palkanalennukset ja mittavat etujen karsimiset tai massairtisanomiset – on kirjoittanut vantaalainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, joka on valittu tähän kirjaan esittämään perussuomalaisia mielipiteitä kuntapolitiikasta Kunnat kuntoon -kirjassa, Risto Kalliorinne sanoi.

– Tässä perussuomalaisessa kirjassa esiintyy myös hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila ja lukuisia muita perussuomalaisia. Miten tämä kirja nyt yhtäkkiä ei liitykään teihin ja teidän ajatuksiinne mitenkään, Kalliorinne kysyi salin nauraessa.

Perussuomalaisten Arja Juvonen vastasi, että ”nämä kirjassa esitetyt ajatukset ovat todella yksittäisten ihmisten esittämiä, mutta niitähän ei tarvitse edes kuunnella, koska hallitus itse ajaa muun muassa hoitohenkilökunnan pois työpaikoiltaan”.

Kalliorinteelle vastasi enää vain perussuomalaisten Maria Tolppanen paljon myöhemmin keskustelun loppupuolella. Tolppasen mukaan Kunnat kuntoon -kirjaa kritisoitiin ”osittain syystä”, mutta hän toivoi kirjan tulevan luetuksi kokonaan.

– Erityisen iloinen olen siitä, että vasemmisto otti täällä kovin sanoin esille sen, kun täällä sanotaan, että kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahat pitäisi poistaa tai että kuntalaisten palkankorotukset pitäisi jäädyttää useiksi vuosiksi. Ei näin, ei tietenkään pidä. Mutta sitä minä ihmettelen, missä vasemmisto oli silloin, kun tässä maassa alasajettiin teollisuutta, kauppa irtisanoi, Wärtsilä irtisanoi, Anttila irtisanoi, Itella irtisanoi, Maria Tolppanen totesi.

– Tässä kirjassa viimeinen luku on sellainen, jonka minun mielestäni olisi saanut jättää painamatta, muun muassa sen takia, että palkkojen jäädytykset tai työntekijöiden lomarahojen poistaminen eivät todellakaan paranna kunnan kuntataloutta, Tolppanen totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)