X
SULJE MAINOS
Veera Ruoho. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kansanedustaja huolestui arabimaiden miesten asenteista

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho jätti kirjallisen kysymyksen tasa-arvoasenteista arabimaissa.

Kansanedustaja Veera Ruoho tiedustelee kirjallisessa kysymyksessään, ”millä tavoin hallitus ottaa huomioon laajan sukupuolten välisen tasa-arvotutkimuksen tulokset ja varmistaa, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu myös maahanmuuttajatyttöjen ja -naisten kohdalla, ja jottei sukupuolten välinen tasa-arvo vähene Suomessa, eikä tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta lisäänny”.

Hän viittaa YK:n tasa-arvojärjestön ja tasa-arvotyöhön erikoistuneen Promundo-kansalaisjärjestön laajaan tutkimukseen Understanding Masculinities – International Men and Gender Equality Survey (Images), joka valmistui tänä vuonna.

Muun muassa Helsingin Sanomissa uutisoidun tutkimuksen mukaan ”valtaosalle arabimiehistä sukupuolten välinen tasa-arvo on yhä kauhistus”. Veera Ruoho toteaa, että tutkimuksen mukaan ”nämä miehet kannattavat perinteistä roolijakoa ja pitävät oikeutenaan kontrolloida vaimoaan ja tyttäriään.”

Ruoho listaa kysymyksessä tutkimuksen löydöksiä. Sen mukaan esimerkiksi Egyptissä 70 prosenttia miehistä kannattaa naisten sukuelimien silpomista. Marokossa 91 prosenttia miehistä haluaa taas jatkuvasti tietää, missä hänen vaimonsa on. Palestiinalaismiehistä 81 prosenttia ei salli, että vaimolla on yhtään miespuolista ystävää.

– Edelleen tutkimus kertoo monien miesten kurittavan vaimoaan niin henkisesti kuin fyysisestikin. Lisäksi tutkimus toteaa, että vieraita naisia ahdistellaan kadulla sekä ”huvin vuoksi” että siksi, koska nainen ”provosoi”, kysymyksessä todetaan.

Ruohon mukaan politiikkapäätöksissä on tärkeää huomioida laajan tutkimuksen tulos siitä, että sukupuolten välisissä tasa-arvoasenteissa on huomattavia eroavaisuuksia eri maiden ja kulttuurien ihmisillä.

– Koska kulttuuri, tavat ja asenteet kulkevat ihmisten mukana, on tärkeää, että tutkimuksen tulokset huomioidaan entistä paremmin ja konkreettisin toimenpitein kehitysyhteistyössä, siviilikriisinhallinnassa ja maahanmuuttajien kotouttamisohjelmissa, Ruoho sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa myös turvapaikanhakijoiden vastaanottovaiheessa on tärkeä huomioida tulijoiden lähtömaan tilanne tyttöjen ja naisten oikeuksien kannalta.