Verkkouutiset

Perhelääkärimallissa lääkäri oppisi tuntemaan potilaansa ja hänen lähipiirinsä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustaja ehdottaa perhelääkärimallin kokeilua

Pia Kauma kehottaa ottamaan mallia muun muassa Tanskasta ja Saksasta, jossa malli on todettu toimivaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Kauma pitää perhelääkärimallia tarpeellisena uudistuksena. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveyspalveluissa ihmisen tulisi olla keskiössä hallinnon lisäämisen sijaan.

– Ajatus siitä, että sama lääkäri hoitaisi tietyn perheen terveyttä on erinomainen. Perhelääkärimallissa lääkäri oppii tuntemaan potilaat ja kykenee muodostamaan kokonaiskuvan kaikkien perheenjäsenten terveydestä. Eikä potilaita tarvitsisi enää pompotella vastaanotolta toiselle, Pia Kauma toteaa tiedotteessa.

Nykyjärjestelmän perimmäinen ongelma on Kauman mukaan se, ettei lääkäriin pääse kuin pitkän jonottamisen jälkeen. Ja sitten kun pääsee, vastassa on joka kerta eri lääkäri. Perhelääkärimallissa hoitosuhteet ovat pitkäaikaisia, ja lääkäri tuntee potilaansa ja tämän lähipiirin. Siitä on paljon hyötyä, kansanedustaja huomauttaa.

– Alati vaihtuva lääkäri joutuu tutustumaan potilaaseen aina uudelleen, eikä pysyvää hoitosuhdetta pääse syntymään. Eniten tilanteesta kärsivät ne, joilla on monia eri sairauksia. Usein heitä hoidetaan useissa paikoissa ja eri erikoislääkärien toimesta. Korulauseissa toistettu asiakaskeskeisyys on tosielämästä kaukana.

Sote-uudistuksen veivaaminen hallituskokoonpanosta ja vuodesta toiseen on jättänyt perusterveydenhuollon kehittämisen varjoonsa. Pia Kauman mukaan katse olisi vihdoin käännettävä hallintouskovaisuudesta siihen, miten ihmisten arkea ja hoitoon pääsyä voidaan konkreettisesti parantaa.

– Sote-uudistuksen toimeenpano antaa nyt mahdollisuuden uudistaa palveluita ihmislähtöisesti, ja tässä suhteessa perhelääkärimalli olisi keskeinen keino. Se on osoittautunut toimivaksi muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Belgiassa, Pia Kauma toteaa.

– Ylipäätään nykyhallituksen on sisäistettävä se tosiasia, että hallinto ei hoida ketään vaan palvelut mahdollistavat lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja muut terveydenhuoltoalan ammattilaiset. Siis ihmiset ihmisille.

Kauma kehottaa Suomea ottamaan opiksi niistä Euroopan maista, joissa perhelääkärimalli on jo osoittautunut toimivaksi. Hän esittää mallin pilotointia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella sen tullessa voimaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)