X
SULJE MAINOS
Putkiremontti helsinkiläisessä kerrostalossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kansanedustaja: Asuntokanta rapautuu ilman valtion takaamia lainoja

Hanna Holopaisen mielestä ARA voisi järjestää taloyhtiöille remonttilainoja.

Kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr.) sanoo, että Suomen asuntokanta rapautuu, koska osa taloyhtiöistä ei saa lainaa remontteihin. Hän vaatii, että jatkossa valtio takaa taloyhtiöiden lainoja.

– Alueellisen yhdenvertaisuuden takia on tärkeää, että saamme organisoitua vaikeuksissa oleville taloyhtiöille valtion takuujärjestelmän, Holopainen sanoo tiedotteessaan.

Hänen mielestään luonteva paikka takuiden järjestämiseen olisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

– Siellä käsittelyajat ovat tosin pitkiä jo nykyisin ja järjestelmä vaatii tukea. Muita vaihtoehtoja voisi etsiä suoraan pankkijärjestelmän kautta.

Holopainen viittaa Isännöintiliiton tekemään selvitykseen, jonka mukaan noin 15 prosenttia putkiremonteista jää tekemättä siksi, että rahoitusta ei saada järjestettyä. Vuosi sitten vastaava luku oli 6 prosenttia. Aiemmin lainavaikeuksiin joutuivat etupäässä maaseututaajamien taloyhtiöt, mutta nyt ongelma on levinnyt kaupunkeihin, hän toteaa.

– Tilanne on huonontunut nopeasti. Hyvin toimivat taloyhtiöt jäävät vaille rahoitusta vakuusarvojen takia. Ongelma pitää korjata ripeästi.

Isännöintiliiton mukaan jos asuntojen neliöhinta on alle 1 500 euroa, rahoituksen saaminen ei ole enää itsestäänselvyys. Sen takia remontteja joudutaan yhä useammin pilkkomaan, pienentämään tai muuttamaan alkuperäisestä suunnitelmasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt