Osakemarkkinoiden maaliskuinen romahdus aiheutti vain hetkellisen notkahduksen kysyntään. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kansan kapitalismi nosti päätään Suomessa

Osakesäästötilit ja yhdistelmärahastot vetivät viime vuonna sijoitusvirtoja puoleensa.

Viime vuonna osakesäästötilit löivät S-Pankin mukaan itsensä läpi, ja yhdistelmärahastoihin virtasi uusia osuudenomistajia ripeää tahtia.

Euroclear Finlandin mukaan 150 000 suomalaista avasi osakesäästötilin, ja S-Pankin tuoreen Rahastopörssi-selvityksen mukaan yhdistelmärahastoihin tuli uusia osuudenomistajia  yli 76 000.

– Selvityksemme mukaan osakemarkkinoiden maaliskuinen romahdus aiheutti vain hetkellisen notkahduksen kysyntään, sillä loppukeväästä alkaen yhdistelmärahastot vetivät taas mallikkaasti sijoitusvirtoja. Vuoden toinen neljännes, jolloin osakkeet lähtivät pohjilta nousuun, käänsi rahastomerkinnät kasvuun, ja vuoden viimeisellä neljänneksellä veto kiihtyi entisestään, kertoo S-Pankin päästrategi Lippo Suominen tiedotteessa.

Loka-joulukuussa yhdistelmärahastot saivat S-pankin mukaan yli 27 000 uutta osuudenomistajaa, mikä oli toiseksi suurin neljännesvuosikasvu viiteen vuoteen.

Suomisen mukaan säästäminen lisääntyi viime vuoden koronarajoitteiden keskellä luontaisesti, kun ihmisten kulutusmahdollisuudet vähenivät. Lisäksi viime vuosi vahvisti entisestään odotuksia pitkittyvästä nollakorkojaksosta, ja säästäjät etsivät varoilleen pankkitilejä parempia säilömispaikkoja.

Kun vielä viime vuonna rahoitusmarkkinat kääntyivät ripeästi nousuun koronaromahduksesta ja sijoittamisella vaurastuneiden sankaritarinat lisääntyivät, ainekset suomalaisten lisääntyvälle sijoitusbuumille olivat kasassa.

Suomisen mukaan kotitalouksien mahdollisuudet lähteä sijoittamaan ovat nyt paremmat kuin koskaan. Sijoitusratkaisuja on tarjolla yhä laajempi kirjo osakesäästötileistä erilaisiin rahastoihin ja muihin tuotteisiin asti.

Viime vuoden rahastomarkkinoilla selkeimpiä voittajia olivat Suomisen mielestä yhdistelmärahastot ja toisaalta vaihtoehtoisiin tuotteisiin, erityisesti kiinteistöihin ja metsään, sijoittavat rahastot.

Suomisen mukaan molempien rahastotyyppien tuotot olivat lopulta vuoristoradan jälkeen mainiot. Keskimäärin yhdistelmärahastot tuottivat yli viisi prosenttia ja jäivät vain muutaman prosentin keskimääräisestä osakerahastotuotosta selvästi pienemmällä riskitasolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt