Verkkouutiset

Kansa luottaa presidenttiin, mediaan ja kannattamaansa puolueeseen

Suomalaisista 78 prosenttia luottaa erittäin tai melko paljon tasavallan presidenttiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luottamus eduskuntaan (38 %) ja hallitukseen (35 %) on alle puolet siitä ja oppositioon (21 %) vain reilu neljännes, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa Ilmapuntari-tutkimuksessa.

Tasavallan presidenttiin luottavat vahvimmin kokoomuksen (98 %), keskustan (89 %), ylemmän keskiluokan edustajat (89 %) ja eläkeläiset (86 %). Heikointa luottamus on työttömien ja vasemmistoliittolaisten (49 %) keskuudessa.

Toiseksi vahvinta kansalaisten luottamus on tiedotusvälineisiin (56 %). Tiedotusvälineitä ei kansalaisten kannan perusteella voi epäillä hallituksen äänitorveksi. Luottamus on suurempaa oppositio- (61 %), kuin hallituspuolueiden (57 %) keskuudessa.

Suurinta luottamus mediaan on vihreiden (75 %), SAK:n (68 %) jäsenten ja 51–60-vuotiaiden (65 %) keskuudessa. Kriittisimpiä ovat perussuomalaiset (30 %).

Kannattamaansa puolueeseen luottaa reilu puolet (55 %) suomalaisista. Valtaosa vasemmistoliiton (83 %), keskustan (76 %), kokoomuksen (73 %), vihreiden (72 %) ja tukijoista luottaa ainakin melko paljon kannattamaansa puolueeseen.

SDP:n (31 %) ja perussuomalaisten (31 %) kannattajien keskuudessa on eniten niitä, joiden luottamus kannattamaansa puoluetta kohtaan rakoilee.

Enemmän kuin kaksi viidestä (44 %) luottaa erittäin tai ainakin melko paljon kirkkoon. Suurinta luottamus on keskustan kannattajien (68 %), yrittäjien (65 %) ja akavalaisten (60 %) sekä heikointa vasemmistoliiton (23 %) keskuudessa.

Suhtautuminen ammattiyhdistysliikkeeseen sekä yrityksiin ja työnantajajärjestöihin jakaa kansan kahtia. Kaksi viidesosaa väestöstä luottaa erittäin tai melko paljon ammattiyhdistysliikkeeseen (41 %) sekä yrityksiin ja työnantajajärjestöihin (38 %). Noin puolet väestöstä ei luota työmarkkinaosapuoliin.

Ay-liikkeeseen luottavat eniten SDP:n (74 %), SAK:n (65 %) ja vasemmistoliiton (62 %) sekä vähiten kokoomuksen (16 %) kannattajat.

Yrityksiin ja työnantajajärjestöihin puolestaan luottavat eniten kokoomuksen (62 %) ja keskustan (54 %) kannattajat sekä opiskelijat (59 %). Heikointa luottamus on vasemmistoliiton kannattajien (14 %) keskuudessa.

Kotikunnan päättäjiin luottaa neljä kymmenestä (41 %). Luottamus on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2013. Erityisesti luottamusta on keskustan (65 %), akavalaisten (55 %) ja vihreiden (51 %) keskuudessa. Vähiten paikallispäättäjiin luottavat työttömät (29 %) ja perussuomalaiset (33 %).

Eduskuntaan luottavat eniten keskustan (73 %) ja kokoomuksen (62 %) kannattajat sekä akavalaiset (53 %). Heikointa luottamus on perussuomalaisten (17 %) keskuudessa.

Maan hallitukseen luottavia on reilu kolmannes (35 %). Erityisen vahvaa luottamus on keskustan (77 %), kokoomuksen (69 %) ja ylemmän keskiluokan (56 %) piirissä. Iän ja koulutustason lisääntyminen lisäävät hallituksen suosiota. Vähiten hallitukseen luottavat vasemmiston (15 %) ja SDP:n (18 %) kannattajat.

Luottamuslistan tyveen asettuvat oppositiopuolueet. Oppositioon luottaa väestöstä erittäin tai melko paljon ainoastaan noin viidesosa (21 %) kansalaisista. Oppositiopuolueiden kannattajistakaan puolet (50 %) ei juurikaan luota oppositioon.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 016. Vastaajat edustavat maamme 18-75-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)