X
SULJE MAINOS
Metron penkille jätetty kasvomaski Helsingissä. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

”Kansaa johdettiin harhaan” – Sanna Marinin myöntö puhuttaa

Pääministerin mukaan suositusta ei annettu, koska kasvomaskeja ei ollut saatavilla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kasvomaskeja koskevaa suositusta ei annettu keväällä maskien heikon saatavuuden vuoksi.

Marin vastasi eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiurun kysymykseen siitä, miksi ohjeistus on muuttunut täysin pandemian edetessä.

Kiuru huomautti, että ministerit eivät pitäneet keväällä maskien käyttöä tarpeellisena. Suomen ei haluttu lähtevän mukaan ”ylireagointiin”.

Sanna Marinin mukaan suositus olisi aiheuttanut hämmennystä, jos maskeja ei olisi ollut saatavilla.

– Mutta jos me katsomme kevättä, niin miten olisi käynyt, jos oltaisiin keväällä annettu laaja maskisuositus ilman, että maskeja oli saatavilla? Meillä oli koko globaalissa mittakaavassa, kaikissa maissa, valtavia ongelmia siinä, että maskeja ei ollut, niitä ei saatu, Marin myönsi.

– Koko kevät tehtiin töitä sen eteen, että myös kotimaista tuotantoa saadaan käynnistettyä. Minkälainen hämmennys siitä olisi tullut, kun me olisimme laajasti suositelleet ja maskeja ei olisi ollut saatavilla? Entä kesällä, kun tautitilanne oli hallinnassa, kun tapauksia ei ollut? Olisiko ihmisten pitänyt käyttää maskia, kun tapauksia ei juurikaan ollut, pääministeri kysyi.

Professori Marjukka Myllärniemi hämmästelee lausuntoa.

– Eihän se nyt ihan noin mennyt. Loppukeväästä oli jo kangasmaskeja ja paljon ei-sertifioituja kertakäyttömaskeja. Maskeja ei suositeltu, koska sosiaali- ja terveysministeriö tilasi tutkimuksen, jossa niiden tehoa ei kyetty osoittamaan. Mutta kukin muistanee viime kevään eri lailla, Myllärniemi kirjoittaa Twitterissä.

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) kysyy, miksei tilannetta myönnetty jo keväällä.

– Pääministeri Marin myönsi kyselytunnilla vastatessaan Pauli Kiurun kysymykseen, että kasvomaskiasiassa kansaa johdettiin harhaan, Laiho sanoo.

– Voi kunpa tämä olisi rehellisesti kerrottu! Moni ei nyt ota tosissaan suositusta tai ajattelee jopa, että siitä ei ole hyötyä, kansanedustaja Sari Multala (kok.) kirjoittaa Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt