Maahanmuuttoviraston Helsingin palvelupiste. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kalliit oleskeluluvat eivät houkuttele osaajia

Keskuskauppakamari toivoo Suomeen tavoitteellista maahanmuuttopolitiikkaa.

Suomen perimät maksut oleskelulupahakemuksista ovat Keskuskauppakamarin mukaan naapurimaihin verrattuna kalliit ja haittaavat osaajien houkuttelua maahan.

– Oleskelulupahakemusten maksut tuskin ovat kenenkään ensisijainen kriteeri uutta asuinmaata pohdittaessa, mutta kyllä niilläkin on vaikutusta kokonaisuuteen, josta muodostuu Suomen houkuttelevuus ulkomaalaisten osaajien silmissä, toteaa Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen tiedotteessa.

Työn perusteella haettava ensimmäinen oleskelulupa maksaa Suomessa 520 euroa, kun Ruotsissa vastaava lupa maksaa noin 185 euroa ja Virossa 125 euroa.

Opiskelun perusteella haettavasta lupahakemuksesta Suomi veloittaa aikuisten osalta 450 euroa, kun taas Ruotsi vain noin 139 euroa ja Viro 95 euroa.

Kausityölupa 3–6 kuukaudeksi Suomeen maksaa 560 euroa, mikä kauppakamarin mukaan tarkoittaa sitä, että hintaero on Ruotsiin verrattuna noin kolminkertainen ja Viroon verrattuna nelinkertainen.

Suomen oleskelulupamaksujen korkea hinta johtuu kauppakamarin mukaan omakustannusperiaatteesta, jota maahanmuuttoviraston olisi lainsäädännön mukaan noudatettava. Valtion tämän vuoden talousarvion mukaan lupamaksuilla kuitenkin katetaan vain noin 70 prosenttia lupien käsittelykustannuksista.

– Omakustannusperiaate ei toteudu, joten sitä on syytä arvioida kriittisesti. Meidän näkemyksemme on, että omakustannusperiaatteesta tulee luopua ja lupamaksujen hinnat tulee asettaa kilpailukykyiselle tasolle naapurimaihin verrattuna. Vastaavasti maahanmuuttovirastolle tulee varata budjetista riittävät varat oleskelulupahakemusten nopeaan käsittelyyn, Valtonen esittää.

Keskuskauppakamarin mielestä Suomen tulisi siirtyä tavoitteellisempaan maahanmuuttopolitiikkaan. Ensi vaiheessa tavoite voisi olla 30 000 työn ja opiskelun perusteella vuosittain maahan muuttavaa. Tämä olisi noin kolmanneksen enemmän viime vuoteen verrattuna.

– Kun halutaan päästä tavoitteisiin ja oikeasti lisätä osaamiseen perustuvaa maahanmuutto merkittävästi, pitää kaikki pienetkin yksityiskohdat hioa kuntoon. Tämä tarkoittaa sitä, että oleskelulupaprosessien pitää olla kunnossa ja Suomen maabrändin on oltava maailmalla kiinnostusta herättävä. Yksi osa tätä houkuttelevuutta on kilpailukykyiset oleskelulupamaksut, Valtonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt