Omakotitalo Espoon Nöykkiössä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomen kalleimmat omakotitalot ovat Espoossa

Kiinteistökauppojen määrä koko maassa väheni viime vuonna noin prosentin.

Viime vuonna tehtiin 62 200 kiinteistökauppaa maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilaston mukaan.

– Se on noin yhden prosentin vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin tapahtui selvä käänne ylöspäin koko kuluvan vuosikymmenen jatkuneen laskun jälkeen, kertoo tiedotteessa kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen maanmittauslaitoksesta.

Omakotitalot ovat maanmittauslaitoksen mukaan hinnoissaan suurissa kaupungeissa. Kalleimmat omakotitalot sijaitsevat Espoossa, jossa viime vuoden kiinteistökauppojen mediaanihinta laski viime vuonna yhden prosentin, mutta oli silti vielä 470 000 euroa. Helsingissä omakotitalo maksoi viime vuonna keskimäärin 374 000 euroa, missä siinäkin oli prosentin verran laskua edellisvuodesta.

Vantaalla sen sijaan mediaanihinta nousi 10 prosenttia 345 000 euroon ja Tampereella neljä prosenttia 279 000 euroon. Turussa keskihinta laski prosentin 232 000 euroon, mutta Oulussa oli nousua kaksi prosenttia 188 000 euroon ja Kuopiossa 13 prosenttia 191 000 euroon.

Maanmittauslaitoksen kauppatilasto kattaa vain kiinteistöt eikä siten asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Rantamökkien hintojen lasku jatkui etelän merenranta-alueita lukuun ottamatta.

− Rantamökkien mediaanihinta on laskenut tällä vuosikymmenellä 110 000 eurosta 90 000 euroon kaavoitetuilla alueilla, Toppinen kertoo.

Kalleinta oli Uudellamaalla, jossa kaava-alueilla sijaitsevat rantamökit maksoivat tänä vuonna keskimäärin 187 000 euroa. Edellisestä vuodesta hinta nousi kahdeksan prosenttia. Suunta oli sama Varsinais-Suomessa, jossa kesämökin sai hintaan 145 000 euroa eli 4 prosenttia kalliimmalla kuin edellisvuonna.

Mökkikauppojen määrä on kasvanut parissa vuodessa noin 3 000 kaupan tasolta noin 3 500 kauppaan vuosittain koko Suomen alueella.

Peltokauppojen mediaanihinta nousi viisi prosenttia 8 800 euroon hehtaarilta. Muutos selittyy osin kauppojen määrien lisääntymisellä Etelä- ja Länsi-Suomessa ja vastaavasti määrien vähenemisellä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Lisäksi keskihinnan kohoamisessa näkyy peltokaupan pieni vilkastuminen Etelä- ja Länsi-Suomen hintavimmilla alueilla.

Yli kahden hehtaarin peltokauppojen määrä on ollut noin 570 kappaletta vuodessa neljän viime vuoden ajan. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomen maakunnissa, keskimäärin 11 000 euroa hehtaarilta. Halvinta pelto oli Lapissa, keskimäärin 3 200 euroa hehtaarilta. Lapissa tehtiin edustavia peltokauppoja viime vuonna vain neljä kappaletta.

Yli kahden hehtaarin metsätilakauppojen määrä lisääntyi viime vuonna neljä prosenttia yli 3800:een. Kauppojen mediaanihinta nousi neljä prosenttia 2 870 euroon hehtaarilta.

− Osa muutoksesta on hinnan nousua, mutta osa selittyy kauppojen suhteellisen osuuden lisääntymisellä metsän hinnaltaan kalleimmissa maakunnissa eteläisessä Suomessa, toteaa pelto- ja metsäkauppojen analyysin tehnyt johtava asiantuntija Esa Ärölä maanmittauslaitoksesta.

Kalleinta metsä oli Kanta-Hämeessä, keskimäärin 5 100 euroa hehtaarilta, ja halvinta Lapissa, 890 euroa hehtaarilta.

Kiinteistöjen kauppahintatilasto on nykyisin kaikille avoin verkkopalvelu osoitteessa khr.maanmittauslaitos.fi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt