X
SULJE MAINOS

Kaleva: Suomi on globalisaation superhyötyjä

Suomessa globalisaation aikaansaama bruttokansantuotteen kasvu asukasta kohden on suurempi kuin muissa teollisuusmaissa.

Saksalaisen Bertelsmann Stiftung -säätiön 42 eri maan vertailututkimus osoittaa, että Suomi hyötyi bruttokansantuotteen kasvun perusteella 1990-2011 teollisuusmaista eniten globalisaatiosta. Tutkimuksesta uutisoi sanomalehti Kaleva.

Suomen kasvulukema nousi 1 500 euroon vuositasolla asukasta kohden globalisaation ansiosta. Toisena on Tanska 1 420 eurolla. Sitten tulivat Japani 1 400 eurolla, Saksa 1 240 eurolla ja Sveitsi 1 220 eurolla.

Häntäpäätä pitää Intia 20 eurolla ja Kiina 80 eurolla. Venäjän lukema oli 120 euroa.

Indeksin tarkoitus on kuvata, miten hyvin tutkitut maat ovat hyötyneet talouden maapalloistumisesta. Huomioon otettiin muun muassa kansainvälinen kauppa ja pääomaliikkeet, matkailu, ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä ja maan linkittyminen muuhun maailmaan esimerkiksi kansainvälisten järjestöjen avulla.

Tutkimuksen ajanjakso oli 1990-2011. Ajanjakson alussa Suomi oli syvässä lamassa. Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen arvioi Kalevassa, että muun muassa Nokian menestyksen myötä talous kasvoi nopeammin kuin muissa EU-maissa.

Muiksi syiksi asiantuntijat nimeävät esimerkiksi ict-teknologian ja Suomen EU-jäsenyyden.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila toteaa, että ”Suomi on sadan viime vuoden aikana noussut kehitysmaasta maailman eturintamaan globalisaation ansiosta. Suomen hyvinvointi ja menestys on rakennettu viennin pohjalle”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt