MaRan toimitusjohtajan mukaan Suomessa alkoholin verotus ravintoloissa on EU-maiden kireintä. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Kaleva: ”Kireä verotus karkottaa matkailijat”

Suomea pidetään kalliina matkailumaana.

Suomalaiset matkailijat vievät enemmän rahaa ulkomaille kuin turistit tuovat Suomeen, kertoo Kaleva.

Suomalaisten ulkomaan matkat ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes 70 prosenttia. Kotimaan maksullisen yöpymisen sisältämät matkat ovat lisääntyneet vain alle 20 prosenttia.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan kotimainen asiakas on hintatietoinen. Kireä verotus karkottaa suomalaisia matkailijoita ulkomaille.

– Hänelle matka Baltian tai Välimeren maihin on huomattavasti halvempi kuin matkailu kotimaassa. Kotimaassa hintaa nostavat erityisesti korkeat verot ja työvoimakulut.

Lapin mukaan alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä.

– Yli puolet ravintola-aterian hinnasta on veroja ja työvoimakuluja. Eduskunta edistää korkeilla veroilla ja työvoimakululuilla suomalaisten ulkomaan matkailua. Niitä pitäisi alentaa, Lappi vaatii.

Suomea kalliina matkailumaana pitää myös Itä-Suomen yliopiston matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juho Pesonen.

– Verotus on monella tapaa haasteellista. Kepeämmillä verotusratkaisuilla voitaisiin merkittävästi lisätä alan työllistämismahdollisuuksia ja pitkällä tähtäimellä verotuloja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt