Verkkouutiset

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevien tulehdusarvot ovat usein koholla

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön voi liittyä tulehdustiloja, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevien tulehdusarvot ovat usein koholla, mutta etenkin ne kohoavat sairauden maniavaiheessa, tuore tutkimus osoittaa.

Lancet Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 27 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä 2 200 kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevan ja 82 000 terveen verrokin terveystiedoista.

Verrattuna terveisiin samanikäisiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevien tulehdusarvot olivat koholla oireettomina jaksoina ja masennusjaksoina, mutta etenkin maniajaksojen aikana, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tulehduksen mittarina käytettiin CRP:n eli C-reaktiivisen proteiinin pitoisuutta, joka suurenee nopeasti tulehdustilojen yhteydessä.

Tutkimuksen havainnot vahvistavat näkemystä kaksisuuntaisen mielialahäiriön tulehduksellisista piirteistä ja osoittavat niiden voimistuvan maniajaksojen aikana. Tulehdustiloja on havaittu myös masennusta ja muita mielenterveysongelmia potevilla.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla on yleensä sekä vakavan masennustilan jaksoja että maanisia tai hypomaanisia vaiheita. Noin 1 – 2 prosenttia väestöstä sairastuu siihen elämänsä aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)