Verkkouutiset

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kaksi vastalausetta EU:n elpymispaketille – ”Kansallinen vararahasto perustettava”

Perussuomalaiset haluavat, että Suomi valmistautuu eroamaan eurosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n elpymispaketti jakoi eduskunnan valtiovarainvaliokunnan. Enemmistö kannatti paketin hyväksymistä, mutta kaksi puoluetta vastusti sitä ja jätti kumpikin omat vastalauseensa. Äänet jakautuivat 12–5. Valiokunta julkaisi mietintönsä tänään keskiviikkona.

Pakettia kannattivat SDP, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP eli hallituspuolueet. Oppositiossa istuvat perussuomalaiset ja kristilliset äänestivät pakettia vastaan. Liike Nyt ei osallistunut asian käsittelyyn, koska puolueella ei ole edustajaa valtiovarainvaliokunnassa.

Kokoomusta edustavat valtiovarainvaliokunnassa kansanedustajat Matias Marttinen, Timo Heinonen ja Sari Sarkomaa. He äänestivät tyhjää, mutta eivät jättäneet mietintöön vastalausetta.

Perussuomalaisten jäsenet ja varajäsenet osallistuivat kaikki elpymispaketin käsittelyyn: Ville Vähämäki, Jari Koskela, Sami Savio, Lulu Ranne ja Jussi Wihonen vaativat vastalauseessaan, että Suomi kategorisesti kieltäytyy EU-maiden välisistä tulonsiirroista ja taloudellisesta yhteisvastuusta.

Valiokunta toteaa mietinnössään, että jos Suomi kaataa elpymispaketin, syvän kriisin todennäköisyys on suuri. Suomen taloudellinen menetys olisi tässä tilanteessa ”merkittävä”.

Perussuomalaisten mukaan tähän voidaan varautua kansallisin toimin. Puolue vaatii vastalauseessaan, että hallitus ”pikaisesti saattaa valmiiksi kansallisen varamaksujärjestelmän euroalueen syvien häiriöiden varalta”.

Perussuomalaisten mielestä Suomen tulee edistää EU:ssa mekanismia, jonka avulla jäsenmaa voi erota eurosta hallitusti. Puolue vaatii hallitusta selvittämään, onko eurosta enemmän hyötyä vai haittaa. Jos selvityksessä käy ilmi, että haitat ovat suuremmat, Suomen täytyy harkita eroa eurosta, se toteaa.

Kristillisten vastalauseen on allekirjoittanut kansanedustaja Sari Essayah. Hän katsoo, että elpymispaketti olisi alunperinkin pitänyt irrottaa EU:n monivuotisesta budjetista, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. Essayah ei ehdota euroeroa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi viikko sitten, että elpymispaketin hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön suuressa salissa. Valiokunnan äänet jakautuivat tuolloin 9–8. Enemmistöön kuuluivat oppositiopuolueet ja keskusta, vähemmistöön muut hallituspuolueet.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti tuolloin, että puolue äänestää suuressa salissa tyhjää. Tästä seuraa todennäköisesti, että eduskunta hyväksyy elpymispaketin. Kokoomuksen mukaan maan hallitus on epäonnistunut elpymispakettineuvotteluissa, mutta puolue ei kuitenkaan halua kaataa pakettia, koska siitä aiheutuisi Suomelle haittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)