X
SULJE MAINOS
Sanna Marin (oik.), Annika Saarikko (vas.) ja Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kaksi ministeriä avautuu: Krista Kiurun ministeriö jarruttaa rajoitusten purkua

Voi tätä käsien pesua, puolustaa Sanna Marin.

Osa hallituksen jäsenistä haluaisi avata tapahtuma-alan rajoituksia, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (stm) estää sen. Näin arvioivat sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) MTV:n vaalitentissä.

– Minun täytyy sanoa, että meillä on ollut hallituksen sisällä tästä erilaisia näkemyksiä. Eri ministeriöt ovat ehkä seisseet erilaisissa asennoissa, Ohisalo sanoi.

Kuka jarruttaa? Onko se stm? kysyi MTV:n toimittaja.

– Siellä on ollut erilainen näkemys kuin muilla ministereillä ja ministeriöillä, Ohisalo myönsi.

Ohisalo kertoi kiinnittäneensä huomiota joitakin viikkoja sitten siihen, että THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen otti asiaan kantaan. Salminen sanoi Ohisalon mukaan, ettei ole olemassa epidemiologisia perusteita pitää tapahtuma- ja kulttuurialoja kiinni. Ohisalo sanoo, että vihreät ovat vaatineet hallituksessa avaamista.

– On mennyt valitettavan paljon aikaa, että olisi päästy tilanteeseen, että aloja kohdeltaisiin yhdenvertaisesti.

Perhe- ja peruspalveluministerinä toimii Krista Kiuru (sd.).

Saarikko jakaa Ohisalon näkemyksen.

– Eiköhän tässä ole käynyt ilmi, mikä asetelma hallituksessa on. Sosiaali- ja terveysministeriö on eri mieltä kun muut ministeriöt.

Saarikko katsoo, että tapahtuma-alan näytöt ovat hyvät, joten perusteita avaamiselle on olemassa.

– Tapahtuma-ala onnistui viime syksynä onnistui erinomaisesti takaamaan terveusturvallisuuden.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti, että tautitilanne paranee ympäri maata, joten kulttuuritoimintaa saadaan vähitellen käyntiin. Hän vaati, että kulttuurialaa pitää kohdella tasa-arvoisesti muiden alojen kanssa, mutta ongelmia on lainsäädännössä.

– Ei ole ristiriitaa hallituksen sisällä, ongelma on lainsäädännön rakenteessa. Kulttuuritapahtumat tulkitaan yleisötapahtumiksi, joten niitä käsitellään lainsäädännöllisesti erillään ravintolasääntelystä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolusti Kiurua ja muistutti, että Suomen tautitilanne on läpi pandemian pysynyt hyvänä. Sen vuoksi rajoitukset ovat olleet kevyempiä kuin monissa muissa maissa. Marin arvosteli hallituskumppaneitaan.

– Voi tätä käsien pesua. Kyllä hallitus yhdessä on näistä asioista linjannut ja tämän exit-suunnitelman tehnyt.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ihmetteli, miksi ministerit vain vaalitentissä vaativat tapahtuma-alan avaamista.

– Hallituksen ministerit vaativat julkisesti, että vapautetaan, mutta kuitenkaan mitään ei tapahdu. Jos tämä on kiinni sosiaali ja terveysministeriöstä ja ministeristä, oppositio antaa kyllä tukea Kiurun kanssa neuvotteluun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt