Kaksi kolmesta valehtelee – Ruotsi aloittaa turvapaikanhakijoiden ikätutkimukset

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan jopa 70 prosenttia 15–17-vuotiaiksi ilmoittautuvista turvapaikanhakijoista valehtelee ikänsä.

Ruotsi aikoo aloittaa tämän ja ensi vuoden aikana alaikäisiksi itsensä ilmoittaneiden turvapaikanhakijoiden ikätestauksen. Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan tutkittavia on yli 18 000 tuhatta.

Asiasta uutisoivan The Localin mukaan Ruotsin lainsäädäntö suosii vahvasti alaikäisiä turvapaikanhakijoita täysi-ikäisiin nähden. Maahanmuuttovirasto epäilee, että jopa 70 prosenttia 15–17-vuotiaiksi itsensä ilmoittaneista turvapaikanhakijoista on valehdellut ikänsä.

– Kyse ei ole vain turvapaikkaprosessista. Kyse on myös asuinturvallisuudesta. Aikuisten tulisi asua toisten aikuisten ja lapsien toisten lapsien kanssa. Sen vuoksi tämä (tutkimus) olisi tehtävä niin aikaisessa vaiheessa prosessia kuin mahdollista, Ruotsin oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson toteaa Ruotsin yleisradiolle.

The Localin mukaan ikätutkimuksiin suhtaudutaan ristiriitaisesti. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei ihmisen iän määrittämiseen ole olemassa täysin luotettavia metodeja.

Ruotsin terveysviranomaiset tulivat huhtikuussa siihen lopputulokseen, että polven magneettikuvaus on paras tällä hetkellä tunnettu tapa iän selvittämiseen.

Ikätutkimuksista vastaa kansallinen oikeuslääketieteen lautakunta. Se on aloittanut tutkimuksen, jolla pyritään selvittämään paras tapa ikätutkimuksien suorittamiseen. Lautakunnan raportti asiasta valmistuu marraskuussa.

Ruotsin oikeuslääketieteen lautakunnan projektijohtaja Ann Lemne kritisoi ikätutkimuksia tiedotteessaan toukokuussa. Hänen mukaansa lääketiede ei tunne luotettavaa ja tarkkaa tapaa määrittää ihmisen ikää.

– Kaikilla metodeilla saadaan vain ikähaarukka, hän totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt