Kevät voi alkaa tänä vuonna aikaisin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kaksi ilmamassaa taistelee yhä Suomen keskivaiheilla

Lämpötilaerot voivat revetä viikonvaihteessa jopa 40 asteeseen.

Etelä- ja Pohjois-Suomen väliset lämpötilaerot voivat kasvaa sunnuntain ja alkuviikon aikana yli 40 asteeseen, sääpalvelu Foreca kertoo.

Lämpötilojen repeäminen johtuu Suomen yllä taistelevasta kahdesta erilaisesta ilmamassasta. Pohjoiseen Suomeen virtaa viikonlopun aikana napa-alueelta arktisen kylmää ilmaa, mutta eteläinen Suomi pysyy Atlantin leudon ilman syleilyssä.

Lapin kylmenemiseen liittyvät olennaisesti korkeapaineen selänne, tuulten heikkeneminen ja voimakas säteilyjäähtyminen. Tavallisesti maanpinta kylmenee tammikuussa nopeasti pitkäaalto- eli lämpösäteilyn karkaamisen seurauksena aina, jos taivas on selkeä ja tuuli tyyntyy.

Tähän mennessä kuluneen talven kylmin lukema, -37,9 astetta, mitattiin 19. tammikuuta Utsjoella. Forecan ennusteen mukaan alkuviikolla saattaa pohjoisimmassa Lapissa olla paikoin jopa tätäkin kylmempää.

Tilastollisesti talven kovimmat pakkaslukemat on yleensä mitattu tammikuun loppupuolella. Helmikuun aikana lisääntyvä auringonsäteily alkaa jo väistämättä nostaa päivälämpötiloja, minkä jälkeen talven kylmimmät hetket on tilastollisesti jo ohitettu.

Meteorologien arvioiden mukaan voi olla mahdollista, että terminen talvi jää maan etelä- ja länsiosissa kokonaan tulematta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tämä olisi mittaushistorian ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu Manner-Suomessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt