Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla kesäkuussa 2020. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Näin suomalaiset muuttavat toimintaansa koronan jälkeen

Kaksi viidestä arvioi talouden pysähtymisestä seuraavan virusta enemmän uhreja.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:in Kantarilla toteuttamalla kyselyllä selvitettiin, miten suomalaiset aikovat muuttaa käyttäytymistään pysyvästi koronapandemian jälkeen verrattuna sitä edeltävään aikaan. Koko tutkimus on luettavissa täältä.

Kaksi viidestä vastaajasta (41 %) uskoo, että talouden ja toimeliaisuuden pysähtymisestä seuraa myöhemmin enemmän uhreja kuin nyt itse koronavirustaudin seuraamuksena. Tätä mieltä ovat puoluekannan perusteella erityisesti perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat. Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 56 prosenttia ja kokoomuksen kannattajista 54 prosenttia puolsi väitettä.

Väitettä vastaan oli kaikista vastaajista 34 prosenttia ja 25 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Verkko-ostosten tekemisen lisääntymiseen uskoo 27 prosenttia vastaajista. 63 prosenttia ei usko verkko-ostoksien tekemisessä tapahtuvan kohdallaan muutosta.

33 prosenttia vastaajista uskoo, että kokouksiin osallistuminen paikan päällä vähenee, 54 prosenttia ei usko muutosta tapahtuvan. Vastaavasti 39 prosenttia vastaajista uskoo etäkokouksiin ja -neuvotteluihin osallistumisen kasvavan, 44 prosenttia vastaajista taas uskoo, ettei muutosta etäkokouksien suhteen tapahdu.

Kotimaassa matkustelun uskoo lisääntyvän 22 prosenttia vastaajista, 63 prosenttia taas uskoo, ettei muutosta tapahdu. Loman vieton kotioloissa uskoo lisääntyvän 24 prosenttia vastaajista ja 63 ei usko muutosta siinä tapahtuvan.

Ulkomailla matkustelunsa vähentymiseen uskoo 31 prosenttia vastaajista, 60 prosenttia uskoo, ettei siinä tapahdu muutosta ja 7 prosenttia vastaajista uskoo matkustelun ulkomailla lisääntyvän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt